Hátrányos helyzetű külhoni magyarokat segít a Máltai Szeretetszolgálat új, támogatott programja

2018. március 7. szerda 15:58

Hátrányos helyzetű magyarok felzárkózását segítő programot indít a Kárpát-medencében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 911,18 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

A programról Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Lőrincz Norbert, a projekt szakmai vezetője tartott sajtótájékoztatót a karitatív szervezet Batthyány téri központjában március 2-án.

Az államtitkár arról beszélt, hogy az országhatáron belüli segítséghez hasonlóan szeretnék támogatni a hátrányos helyzetű magyarokat az országhatáron kívül is. „Az oktatás és a köznevelés területén is egységes Kárpát-medencei térben gondolkodunk, és úgy gondoljuk, hogy a szociális problémák is hasonlóak a teljes Kárpát-medencei magyarság körében – részletezte az államtitkár. – Nagyon fontos számunkra, hogy ehhez egy igazán tapasztalt és valóban terepen helyismerettel rendelkező partnerre találtunk a Máltai Szeretetszolgálatban.”

Az EFOP-projekt célja a már kipróbált és a különböző helyszíneken eredményesnek bizonyult tudások megosztása, azok elterjesztése, minél szélesebb körű kipróbálása a gyakorlatban. A projekt keretében a tervek szerint 13 ezer magyarországi és határon túli hátrányos helyzetű magyar emberhez jutnak majd el – közölte Rétvári Bence. „Bízunk benne, hogy ez sok embernek a szegénység ördögi köréből való kitörést jelenti – fejezte ki reményét. – Ez tehát egyszerre szociális és nemzetpolitikai cél, hogy minden határon túli magyarnak is megadjuk az emberhez méltó élet lehetőségét.”

Kozma Imre szerint a program alkalmas arra, hogy csökkenjenek az egyenlőtlenségek. „A társadalom akkor erős, ha egyik ember a másikat társának tudja. A szociális kérdéseket csak akkor lehet megoldani, ha közel lépünk egymáshoz, és annyira közel, hogy igent tudjunk mondani egymás életére. Ez konkrét cselekedet. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közös programja alkalmas az egyenlőtlenségek csökkentésére, és arra, hogy meg tudjuk adni az utánunk jövőknek, hogy több lehetőséggel induljanak az életben, mert a Kárpát-medence nemcsak közös otthonunk volt, és nemcsak most az otthonunk, de az is lesz a jövőben is” – hangsúlyozta a szeretetszolgálat elnöke.

Lőrincz Norbert, a projekt szakmai vezetője elmondta, a program során részvételi akciókutatást fognak végrehajtani: „Ez egy szociológiai módszer, amely által oda tudunk menni az adott telepekre, ahol szolgáltatásokat nyújtunk majd, tevékenységeket tudunk végrehajtani annak érdekében, hogy az ott lakó embereknek és a Magyarországon lakó embereknek jobb legyen. Továbbá, hogy az ottani és hazai jó gyakorlatok kölcsönösen hasznosuljanak.”

A hátrányos helyzetű külhoni magyarokat segítő projekben a Jelenlét program hazai huszonkét helyszíne közül négyet kötnek össze négy határon túli település szegregátumával, hogy a tapasztalatokat, jó gyakorlatokat kölcsönösen hasznosítsák. Tatabánya-Mésztelep Sepsiszentgyörgy-Örkővel, Tarnabod Kisiratossal, a veszprémi „Pokoli torony” Jelenlét programja Szatmárnémetivel, Miskolc-Lyukóvölgy pedig Nagyváraddal áll majd párban a programban. „Azt próbáljuk megnézni ennek a kutatási módszernek a segítségével, hogyan lehet az ott élő embereknek úgy segíteni, hogy az alatt a három év alatt, amíg a program tart, olyan eredményeket tudjunk elérni, amelyek hosszú távon meg tudnak maradni. A szeretetszolgálat, mindig azt mondjuk, 15–20 évre szerződik egy ilyen helyen, és ez a program egy nagyon fontos indítókulcs és utána további dolgunk és feladatunk van” – hangsúlyozta a szakmai vezető.

Lőrincz Norbert azt is kiemelte, hogy azokat a szakembereket, akik a projektben részt vesznek, különféle képzésekkel, tanulmányutakkal segítik majd, hogy a lehető legszélesebb körben lássák azt, ebben a két országban milyen helyzetekre kell reagálni. „Az egyes eredményekről konferenciák és egyéb fórumok segítségével adunk hírt nemcsak a szociális szakmán belül, hanem a társszakmákon belül is, hiszen a társszakmákat is érintenie kell ennek a projektnek” – mondta a szakember.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a határmenti területekre fókuszáló kutatásokon alapuló tudásbázist készít, több tudományterületet alkalmazó módszerekkel vizsgálja a Kárpát-medencében élő, hátrányos helyzetű embereket, kiemelten a romák munkaerőpiaci helyzetét, illetve társadalom- és szociálpolitikai szempontrendszerek alapján feltérképezi a társadalmi felzárkózás és integráció lehetőségeit. A felmérések alapján szakmapolitikai ajánlásokat fogalmaznak meg, ami segíti a roma vezetők közötti együttműködések kialakulását, a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztását.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fotokiallitas-mutatja-be-sziriai-haborut-es-maltai-segitseget
Fotókiállítás mutatja be a szíriai háborút és a máltai segítséget

Megnyílt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szíriai háborúról és a háború következményeire adott humanitárius válaszokról szóló kiállítása a Szent István-bazilika Lovagtermében december 17-én. A kiállítás az „Imádságot kérünk” imagyűjtő kampány kísérőrendezvénye, február végéig látogatható.

2018. december 18. kedd
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd