Kocsis Fülöp érsek a szinódus végén: A fiatalok rámutattak, az Egyháznak meg kell újulnia

2018. október 29. hétfő, 17:42

Október 26-án, a szinódusi megbeszélések délutáni szünetében Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszámolt a püspökök gyűlésén szerzett tapasztalatairól a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásában.

Kocsis Fülöp az interjúban szólt a tanácskozás intenzív munkájáról, mely erősen igénybe vette a szinódusi atyákat. Igaz, voltak szabadnapok, amikor fellélegezhettek, egy alkalommal pedig közös zarándoklatot tettek a Via Francigena utolsó szakaszán, Szent Péter sírjáig.

Az érsek beszámolt a fiatalok jelenlétének frissítő hatásáról, akik hozzászólásaikkal, néha hangos véleménynyilvánításukkal nem engedték elfelejteni, hogy éppen róluk van szó. Sokan nem is gondolták a szinódusi atyák közül, hogy egy ilyen komoly tanácskozás ennyire vidám is lehet. A fiatalok jelenléte sokat segített annak megértésében is, hogy az Egyháznak meg kell újulnia – fogalmazott Kocsis Fülöp. Ugyancsak az ő jelenlétük mélyítette el a szinodalitás gondolatát, hiszen a feltett kérdéseikkel mintegy azt is jelezték: minél többen szólhassanak hozzá a tanácskozás témáihoz.

Ferenc pápa buzdítására és a hozzászólások révén alaposan, szinte teljes egészében átdolgozták és átalakították a munkadokumentumot, mely kiindulópontként szolgált a megbeszélésekhez.

A Kocsis Fülöp érsek-metropolitával készült interjút ITT hallgathatják meg.

Az október 3–28-ig tartó szinóduson a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke képviselte, valamint Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Kocsis Fülöp Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
zarandokvonat-indul-csiksomlyoi-papai-misere
Zarándokvonat indul a csíksomlyói pápai misére

A Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a pápai szentmisére. A részletekről Budai László ügyvezetővel beszélgettünk.

18:15
bator-botond-hargitafurdoi-palos-szerzetes-csiksomlyoi-papalatogatas-sok-meglepetest-okozhat
Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes: A csíksomlyói pápalátogatás sok meglepetést tartogat

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói Mária-kegyhelyen. A pápalátogatásról Bátor Botond pálos szerzetest, volt tartományfőnököt, hargitafürdői elöljáró-plébánost kérdeztük.

12:20