Lektor- és akolitusavatás a Pápai Német–Magyar Kollégiumban

2018. november 27. kedd, 09:49

Krisztus Király vasárnapja a római Német–Magyar Kollégiumban egyben a lektor- és akolitusavatások, valamint az admissio ünnepe is. Idén november 25-én Gianrico Ruzza, Róma város központi kerületének segédpüspöke mutatta be az ünnepi szentmisét a kollégiumban.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

Az admissio (jóváhagyás, felvétel) a papképzésnek az a pillanata, amikor a növendék, miután komolyan megfontolta szándékát, arra kéri megyéspüspökét, hogy a papjelöltek sorába felvegye. Hogy erre az alkalomra a hatéves képzés során mikor kerül sor, azt a részegyházak szokásai és előírásai szabályozzák. A Római Egyházmegyében az admissiónak meg kell előznie a lektorátus és az akolitátus felvételét, így a Pápai Német–Magyar Kollégiumban a hallgatók lehetőség szerint másodéves korukban részesülnek ebben.


Idén az intézmény három magyar növendéke kérte felvételét a papjelöltek sorába: László Dániel és Tomaskovity Szabolcs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, valamint Sebö László, a Nagyszombati Főegyházmegye kispapja. Rajtuk kívül egy szlovén, három szlovák, egy német, egy horvát és egy osztrák diák állt Krisztus király ünnepének előestéjén az ünnepélyes vesperás keretei között az avatás szertartását vezető püspök elé.

A jelöltek felvételét megyéspüspökeik távollétében Jorge Carlos Patrón Wong érsek, a Klérus Kongregációja szemináriumokért felelős delegátusa végezte el. Az ünnepi szentmisét Gianrico Ruzza, Róma város központi kerületének segédpüspöke celebrálta.

A lektor feladata elsősorban Isten igéjére vonatkozik; felolvas a liturgia keretében. Erre a szolgálatra most két magyar diákot avattak fel: László Dánielt és Tomaskovity Szabolcsot a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéből, valamint egy horvát papnövendéket.


Az akolitus az oltár szolgálatát látja el a liturgiában, valamint segédkezik a hívek, illetve a betegek áldoztatásában. A kollégiumban idén tizenegy növendék részesült ebben a szolgálatban, közülük hárman magyarok: Halász István (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye), Kónya Máté (Szombathelyi Egyházmegye) és Vánkos Alex (Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye), valamint egy szlovén, egy német, négy horvát és egy finn papjelölt.

Fotó: Blaž Franko

Koszoru Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

19:58
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

19:24