Lektor- és akolitusavatás a Pápai Német–Magyar Kollégiumban

2018. november 27., kedd | 9:49

Krisztus Király vasárnapja a római Német–Magyar Kollégiumban egyben a lektor- és akolitusavatások, valamint az admissio ünnepe is. Idén november 25-én Gianrico Ruzza, Róma város központi kerületének segédpüspöke mutatta be az ünnepi szentmisét a kollégiumban.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

Az admissio (jóváhagyás, felvétel) a papképzésnek az a pillanata, amikor a növendék, miután komolyan megfontolta szándékát, arra kéri megyéspüspökét, hogy a papjelöltek sorába felvegye. Hogy erre az alkalomra a hatéves képzés során mikor kerül sor, azt a részegyházak szokásai és előírásai szabályozzák. A Római Egyházmegyében az admissiónak meg kell előznie a lektorátus és az akolitátus felvételét, így a Pápai Német–Magyar Kollégiumban a hallgatók lehetőség szerint másodéves korukban részesülnek ebben.


Idén az intézmény három magyar növendéke kérte felvételét a papjelöltek sorába: László Dániel és Tomaskovity Szabolcs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, valamint Sebö László, a Nagyszombati Főegyházmegye kispapja. Rajtuk kívül egy szlovén, három szlovák, egy német, egy horvát és egy osztrák diák állt Krisztus király ünnepének előestéjén az ünnepélyes vesperás keretei között az avatás szertartását vezető püspök elé.

A jelöltek felvételét megyéspüspökeik távollétében Jorge Carlos Patrón Wong érsek, a Klérus Kongregációja szemináriumokért felelős delegátusa végezte el. Az ünnepi szentmisét Gianrico Ruzza, Róma város központi kerületének segédpüspöke celebrálta.

A lektor feladata elsősorban Isten igéjére vonatkozik; felolvas a liturgia keretében. Erre a szolgálatra most két magyar diákot avattak fel: László Dánielt és Tomaskovity Szabolcsot a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéből, valamint egy horvát papnövendéket.


Az akolitus az oltár szolgálatát látja el a liturgiában, valamint segédkezik a hívek, illetve a betegek áldoztatásában. A kollégiumban idén tizenegy növendék részesült ebben a szolgálatban, közülük hárman magyarok: Halász István (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye), Kónya Máté (Szombathelyi Egyházmegye) és Vánkos Alex (Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye), valamint egy szlovén, egy német, négy horvát és egy finn papjelölt.

Fotó: Blaž Franko

Koszoru Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle