Lektorokat és akolitusokat avattak Gyulafehérváron

2019. április 10., szerda | 13:52

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet hagyománya szerint feketevasárnap, április 7-én a gyulafehérvári székesegyházban tartott szentmise keretében Jakubinyi György érsek lektorrá avatta a harmadéves kispapokat és akolitussá a negyedéves szeminaristákat.

Az evangélium után András István rektor szólította a jelölteket, akik a lektori és akolitusi szolgálatok felvételét kérték. Ezt követően Jakubinyi György érsek szólt az ünneplőkhöz. Szentbeszédében a főpásztor ismertette a korábban kisebb rendeknek nevezett szolgálatok történetét, azok feladatkörét, majd a napi evangéliumot magyarázta – kiemelve Jézus irgalmas magatartását, amelyet Ferenc pápa is képvisel.

A szentbeszéd után a lektorjelöltek sorban az érsek elé járultak, aki átadta nekik a Szentírást, és felhívást intézett hozzájuk: „Vedd a könyvek könyvét, a Szentírást, hirdesd hűségesen Isten igéjét, hogy egyre jobban életté váljék az emberi szívekben.” Az akolitusjelöltek is az érsek elé járultak, aki átadta a szentmise ünneplésére előkészített adományokat, mondván: „Vedd ezt az Eucharisztia ünneplésére előkészített kenyeret, és úgy élj, hogy méltóképpen szolgálhass az Úr és az Egyház asztalánál.”

A szentmise végén az érsek köszönetét fejezte ki a szeminárium elöljáróinak és tanárainak, valamint a szülőknek, tanítóknak, tanároknak és lelkipásztoroknak, hogy a szolgálatban részesülőket támogatták és kísérik hivatásukban.

Lektorok: Ferencz Zsolt (Csíkszentsimon), Holt Valentin-David (Hegyköztóttelek), Kádár János-Győző (Búzásbesenyő), Léstyán László (Csíkszentkirály), Mayer Nándor (Csedreg), Szabó Mihály-Csongor (Csíkszépvíz), Vagrin István (Csedreg) és Virág István (Gyimesbükk).

Akolitusok: Baróti Tibor (Gyergyócsomafalva), Biró Károly (Csíkszenttamás), Blaga Antoniu (Hegyköztóttelek), Bőjte Csongor (Csíkszentdomokos), Demeter István (Csíkszentimre), Gáll Miklós-Dávid (Nagyvárad), Kerekes Péter-Miklós (Csíktaploca), Mazai Tihamér (Borszék), Oros Tibor-Roland (Tasnád), Tempfli Máté (Kálmánd) és Tímár József (Hidegség).

*

A lektor- és akolitusavatást az éves nagyböjti lelkigyakorlat előzte meg március 31. és április 6. között.

A szeminárium elöljárói köszönetüket fejezik ki a lelkigyakorlatot kísérő lelkipásztoroknak, Nagy Bálint és Miklós Claudiu Ioan jezsuitáknak, Czier István Csaba mezőfényi, Ilyés Zsolt csíkszentléleki és Márton József borszéki plébánosnak, hogy vállalták a szeminaristák kísérését, illetve a kolozsvári Manréza, a nagyszokondi Szent Ignác és a csíkszentdomokosi Szent Margit lelkigyakorlatos házaknak, valamint az alvinci Pongrácz Szent István tanulmányi háznak, hogy helyet biztosítottak a lelkigyakorlat idejére a kispapoknak és kísérőiknek.

Forrás: Bőjte Csongor, Gyulafehérvári Papnevelő Intézet/Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle