Magyar passiójátékot adtak elő Münchenben

2019. április 5., péntek | 12:20

Nagyböjt negyedik vasárnapján, március 31-én immár második alkalommal láthattak passiójátékot a bajor fővárosban és környékén élő magyarok a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközséghez tartozó fiatalok előadásában.

A passiójátékot az egyházközség nagyböjti lelki hétvégéjének keretében mutatták be. A lelkinapok meghívott vendége Forgó Miklós kunszentmártoni plébános volt, aki március 30-án az ifjúság lelki készületét segítette, majd vasárnap az egész egyházközségnek tartott elmélkedéseket Jézus utolsó, kereszten elhangzott szavairól. A délutáni passió-előadásra való ráhangolódást szolgálta a gyermekeknek és ministránsoknak tartott keresztúti áhítat, melyet először rendeztek meg Merka János, az egyházközség plébánosa és Szarvas Erzsébet lelkipásztori munkatárs vezetésével.

A passiójátékot tizennégy fiatal mutatta be a müncheni Szent Erzsébet-templomban. A színjátszó csoportban nemcsak a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség, hanem az Augsburgi Magyar Katolikus Misszió és a Müncheni Magyar Nyelvű Református Gyülekezet is képviseltette magát. A darabban közreműködött a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség DurMolOk ének- és zeneegyüttese Geng Ildikó vezetésével. A rendező, akárcsak tavaly, Kaj Ádám volt, aki ezúttal Lukács evangéliuma alapján vitte színre Jézus szenvedéstörténetét.

Az előadás a Jézus jeruzsálemi bevonulásától egészen feltámadásáig és apostolainak való megjelenéséig tartó időszakot ölelte fel. A darab Eucharisztia-központú keretének egyik mozzanatát az apostolok vallomása adta Jézus bevonulása előtt, amikor így szóltak: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem” – utalva ezzel az áldozás előtt elhangzó szavakra.

A megváltás drámáját modern és formabontó, ugyanakkor mély tartalmú szimbolikus elemek hozták közelebb a közönséghez. Markánsan kirajzolódott a Jézus letartóztatásában és perében asszisztáló apparátus lelki sötétsége: a Jézust elfogó katonák talpig feketében, napszemüvegben léptek színre, a Júdást alakító szereplő maga pedig fekete bőrdzsekiben vette át a harminc ezüstöt Kajafás főpaptól.

Az evangéliumi szövegkönyvhöz képest új volt Kajafás és Pilátus dialógusa, melyben a cinikus főpap – látva a lázongó tömeget – ravasz módon vette rá a helytartót végzetes döntésére. Ezzel szemben megindító volt, ahogy az egyszerű kockás inges apostolok „Ártatlan”-t kiabáltak Pilátus ítélőszéke előtt, majd sírig kísérték Mesterüket. Szintén újszerű rendezői elképzelés alapján valósult meg a Golgotára vezető út: a menetben maguk a katonák hordozták Jézust, majd emelték fel a kivégzőhelyen, ahol Jézus Atyja kezébe ajánlotta lelkét.

Húsvét igazi öröme sugárzott a záró jelenetből, melyben Jézus piros stólával átkötött hófehér ruhában köszöntötte a csodálkozó apostolokat. Ennivalót kért tőlük, majd megtörte a kenyeret, és – teljessé téve ezzel a darab Eucharisztia-központú keretét – így szólt: „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” –, utalva ezzel az utolsó vacsora szavaira és arra is, hogy Jézus saját magát adja nekünk a kenyér színében. Az előadást a DurMolOk énekkar Krisztus jelenlétét hirdető éneke zárta.

Forrás és fotó: Taczman Andrea, Kőrösi Csoma Sándor-ösztöndíjas

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle