Magyarországi támogatással újult meg két görögkatolikus templom Kárpátalján

2018. november 28. szerda, 11:21

A Lemberg (Lviv) megyei Tuholka település görögkatolikus sziklakápolnája magyar kormánytámogatásból újult meg, míg a Nagyszőlősi járásban található Tiszabökény 18. századból származó görögkatolikus fatemploma a Rómer Flóris Terv támogatásával és a Teleki László Alapítvány közreműködésével.

Tiszabökény görögkatolikus fatemploma 

Jelentős magyar kormánytámogatásból újult meg – viszonzásként az egykori vereckei millenniumi emlékmű magyar államnak történt átadásáért – a Lemberg (Lviv) megyei Tuholka település görögkatolikus sziklakápolnája, amelyet november 25-én szenteltek fel.

Az ünnepi liturgia után a magyar kormányt képviselő Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos az újságíróknak elmondta, hogy a magyar állam gesztusként, a jószomszédi kapcsolatok jegyében segítette a felújítási munkálatokat. A magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő révén 12,5 millió forint támogatást nyújtott a Szent Kereszt felmagasztalásáról elnevezett sziklakápolna és környezete, így a dombon található görögkatolikus templomhoz vezető keresztút rendbetételéhez.

Grezsa István hozzátette, Kárpátalját és általában a magyar–ukrán kapcsolatokat nemcsak a Kárpátok Magyarország felé eső, hanem a Galíciára tekintő oldalán is lehet és kell is szolgálni.

Jó hírnek nevezte, hogy a vitákkal terhelt magyar–ukrán államközi kapcsolatok közepette felszentelték a magyar kormánytámogatással megújult kápolnát. Ez azt mutatja, hogy lehet együttműködni, ha a megértés, a bizalom és a szeretet vezérli a feleket – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

A Kárpátokban található Tuholka község vezetése és lakossága nagy segítséget nyújtott a Vereckei-hágóról a szovjet hatóságok által az 1960-es években eltávolított – a magyarok számára fontos – egykori millenniumi emlékmű darabjainak felkutatásában és összegyűjtésében. A Bereg vármegye által 1896-ban állított emlékmű darabjait a hágó galíciai oldalának egyik völgyébe legurítva, az erdőszélen találták meg, míg a felső részét egy helyi szovjet katonai emlékműbe építették be.

Az ukrán–magyar jószomszédi kapcsolatok és megbékélés jeleként az emlékmű fellelt darabjait a Szkolei járás és Tuholka település vezetése 2014-ben a magyar államnak adományozta. Ezeket restaurálás és kiegészítés után millenniumi emlékműként Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta újra 2015. október 3-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.

* * *

Tiszabökény 18. századból származó görögkatolikus fatemploma a Rómer Flóris Terv támogatásával és a Teleki László Alapítvány közreműködésével újult meg.

A Kárpát-medence magyar műemlékeinek felújítása céljából 2015-ben létrehozott Rómer Flóris Terv honlapja szerint a felekezetileg színes Tiszabökény görögkatolikus templomát hosszú hányatott sors után sikerült restaurálni.

Az eredetileg már az 1750-es évek elején is álló nádfedeles templom helyén 1770–75 között épült a ma is álló fatemplom. Ezt a szovjet időkben elvették a Görögkatolikus Egyháztól, majd 1982-től 1990-ig az ortodoxok, a Szovjetunió megszűnése után pedig mintegy másfél évtizedig az ortodox és a görögkatolikus hívek közösen használták. A templom 2005-ben került vissza véglegesen a Görögkatolikus Egyház tulajdonába.

A templom teljes körű helyreállítása 2016-ban kezdődött a Rómer Flóris Terv támogatásával és a Teleki László Alapítvány lebonyolításában. A felújítási munkálatokat Káldi Gyula budapesti építész tervei alapján és felügyelete mellett Stark István viski vállalkozó és munkatársai végezték, míg az épület farestaurátora Szabó József volt.

A nem nagy, de igen értékes templom felújítása bonyolult feladat volt, mert az épület az évtizedek alatt lepusztult, falszerkezete a korhadás és gombásodás miatt sok helyen a megsemmisülés határára jutott. A károsodást döntően a szakszerűtlen 19. századi beavatkozások okozták, de a legtöbb kárt mégis az 1982-es tatarozás tette benne, amikor az épület tölgygerenda falazatát cementhabarccsal vastagon bevakolták, ami teljesen megakadályozta, hogy a több árvizet is átvészelt templom tölgyfa gerendái kiszáradjanak.

A megmentett görögkatolikus templomot december 1-jén szentelik fel ünnepélyesen.

Forrás: MTI

Fotó: Rómer Flóris Terv

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök