Mária-köszöntés Gyertyaszentelő Boldogasszony napján Csíksomlyón

2019. február 5., kedd | 16:13

Ünnepi szentmisét tartottak február 2-án a csíksomlyói Mária-kegyhelyen: egyrészt elsőszombatot, másrészt Gyertyaszentelő Boldogasszony napját ünnepelték a hívek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kegytemplomban minden hónap első szombatján, mely a Mária Szeplőtelen Szíve-tisztelet napja, rózsafüzérrel és körmenettel kísért szentmisét tartanak. Idén ez a hagyományos elsőszombati Mária-köszöntés egybeesett Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepével.

„Negyven napja Urunk születésének ünnepét ültük, és ma van az a boldog nap, amikor arra emlékezünk, hogy Szűz Mária és Szent József bemutatta Jézust a templomban” – mondta a liturgia bevezetőjében Urbán Erik OFM, majd megszentelte a gyertyákat. Prédikációjában hangsúlyozta: minden február 2-án azt ünnepeljük, hogy amikor Jézust bemutatták a templomban, szülei látszólag egy ószövetségi vallási szokást követtek, ám a Megváltó ezen a napon az ő népével találkozott.

Eszközök lehetünk Isten kezében, hogy rajtunk keresztül megvalósuljon az ő országa, köztünk és bennünk – mutatott rá a szónok. A Zsoltárok könyvéből vett hasonlattal élt: Istennek annyi a gondolata rólam, mint a homokszem a tengerparton, azaz Isten mindannyiunkat szeret, és gondot visel reánk, végig támogat életutunk során, hogy azzá váljunk, amivé lennünk kell.

„Az Istennel való út nem mindig »rózsaszín«, nem mindig egyenes, azonban a Jóisten elsősorban nem az erőseket választja ki, hanem a kicsit, a gyengét. De a kiválasztottat képessé is teszi, hogy a hivatásában – akár férjként, feleségként, akár Istennek szentelt életet élve – szolgálja az Urat, találkozzon a Világ Világosságával. A gyertya, míg másoknak világít, önmagát emészti: ez az odaadás példája, amelyet követnünk kell.” Urbán Erik hozzátette, mindehhez szükség van arra, hogy az utat járó fiatalok a bölcsességet birtokló öregekkel kölcsönhatásban éljenek, tanulva az agg Simeon példájából.

A ferences templomigazgató imádkozott azért, hogy a Szentatya épségben találkozhasson Csíksomlyón a hívekkel, és kérte Istent, hogy erősítse meg a szerzeteseket és szerzetesnőket hivatásuk gyakorlásában.

A szentmise után a kegyszobor másolatával, a megszentelt gyertyák fényében körmenettet tartottak a hívek a kegytemplom körül. A rózsafüzér-imádságot a csíkszentmihályi hívek vezették, a kegyszobor másolatát ugyancsak ők vették vállukra a körmenet során.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Suciu Dorottya

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle