Megjelent Szent Gellért püspök egyetlen írott örökségének hasonmás kiadása

2018. november 28., szerda | 18:40

​A csanádi egyházmegye első püspöke, Szent Gellért egyetlen fennmaradt művének fakszimile kiadását Temesváron, az Adam Müller Guttenbrunn Ház nagytermében mutatták be november 27-én.

​A Deliberatio Gerardi Moresenae aecclesiae episcopi supra Hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem, vagyis Gellértnek, a marosvári egyház püspökének értekezése A három ifjú énekéről a tudós Isingrimusnak című mű hasonmás kiadásának bemutatóján a temesvári főpásztor, Pál József Csaba köszöntőbeszédében gratulált elődjének, Martin Roos nyugalmazott temesvári püspöknek és méltatta a kötetet.

A nyugalmazott temesvári püspök, a hasonmás kiadás megjelentetésének kezdeményezője kiemelte, hogy Karl Meichelbeck bencés atya Historia Frisingensis című munkájában (1724–29) első alkalommal tett utalása óta a Deliberatio már három teljes kiadást ért meg: 1790-ben Gyulafehérváron adták ki, 1978-ban Turnhoutban, Belgiumban, 1999-ben pedig – magyar nyelvű fordítással – Szegeden; 1984-ben pedig Bukarestben egy válogatáskötet jelent meg belőle Armonia Lumii címmel, Radu Constantinescu szerkesztésében.

​Martin Roos részletezte, hogy a 11. század első feléből származó egyedülálló kompiláció ily módon a tudományegyetemek és a kutatók rendelkezésére áll. Szent Gellért püspök műve nem a világ egyik távoli sarkából származik, hanem innen, a mi vidékünkről. Nem könnyed olvasmány, tanulmányozása olvasottságot és adott szintű műveltséget igényel, de megéri a fáradozás, hiszen a kézirat tükrözi Szent Gellért személyiségét, gondolkodásmódját, keresztény hite melletti kitartását.

„Mivel a Temesvári Egyházmegye az ősi csanádi egyházmegye jogutóda a mai Románia területén, és az ősi püspöki székhely Csanád/Cenad a mi egyházmegyénk területén fekszik, 2020-ban megünnepeljük e csanádi egyházmegye megalapításának 990. évfordulóját. Ez alkalomból lelkiismereti kötelességünknek éreztük, hogy a Deliberatiónak hasonmás kiadását a tudományos világ számára elérhetővé tegyük, a mai technikai lehetőségekkel megjelentessük, ily módon eleget téve a meglévő jogos elvárásoknak” – fogalmazott a püspök.

Doina Hendre-Biro, a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár volt igazgatója gróf Batthyány Ignác gyulafehérvári püspök munkásságát méltatta, s elmondta, kevesen tudják azt, hogy a volt gyulafehérvári püspök tudományos munkát is végzett püspöki tevékenysége mellett, és különös gondja volt Szent Gellért kéziratának kiadására: 1790-ben saját költségén először jelentette meg a Deliberatiót.

Ez az 1790-es kötet egybefoglalja Szent Gellért legendáját is, „ami számos kérdést vet fel a teológusok, történészek, filozófusok és bibliológusok számára, mind az élet egyetlen művének szövegeként, mind a szenvedélyes arisztokrata irományaként vagy akár »szerkesztői mesterműként«, amely a 18. századhoz igazodik. A Batthyány által szerkesztett könyv kiemeli az Egyház szerepét és helyét a tudós évszázad korában a saját történelmének transznacionális szempontú közvetítésében” – mondta Doina Hendre-Biro.

Szent Gellért, a vértanú csanádi főpásztor életéről és művéről beszélt Pál József Csaba temesvári megyéspüspök; Claudiu Teodor Arieșan, a temesvári tudományegyetem docense és Ioan Selejan bánsági ortodox érsek. Végül Martin Roos nyugalmazott és Pál József Csaba jelenlegi temesvári megyéspüspök a Deliberatio fakszimile kiadásának egy-egy példányát nyújtotta át az intézmények képviselőinek és mindazoknak, akik munkájukkal elősegítették megjelenését.

A könyvbemutatón részt vett többek között Böcskei László nagyváradi megyéspüspök; Alexandru Mesian lugosi görögkatolikus püspök; Ioan Selejan bánsági ortodox érsek; Lukijan Pantelić budai szerb ortodox püspök, a temesvári szerb ortodox egyházmegye adminisztrátora; Fiser János, a Nagybecskereki Egyházmegye, illetve Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke; Dan Dubina, a Román Akadémia temesvári filiájának igazgatója.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle