Megjelent Szent Gellért püspök egyetlen írott örökségének hasonmás kiadása

2018. november 28. szerda 18:40

​A csanádi egyházmegye első püspöke, Szent Gellért egyetlen fennmaradt művének fakszimile kiadását Temesváron, az Adam Müller Guttenbrunn Ház nagytermében mutatták be november 27-én.

​A Deliberatio Gerardi Moresenae aecclesiae episcopi supra Hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem, vagyis Gellértnek, a marosvári egyház püspökének értekezése A három ifjú énekéről a tudós Isingrimusnak című mű hasonmás kiadásának bemutatóján a temesvári főpásztor, Pál József Csaba köszöntőbeszédében gratulált elődjének, Martin Roos nyugalmazott temesvári püspöknek és méltatta a kötetet.

A nyugalmazott temesvári püspök, a hasonmás kiadás megjelentetésének kezdeményezője kiemelte, hogy Karl Meichelbeck bencés atya Historia Frisingensis című munkájában (1724–29) első alkalommal tett utalása óta a Deliberatio már három teljes kiadást ért meg: 1790-ben Gyulafehérváron adták ki, 1978-ban Turnhoutban, Belgiumban, 1999-ben pedig – magyar nyelvű fordítással – Szegeden; 1984-ben pedig Bukarestben egy válogatáskötet jelent meg belőle Armonia Lumii címmel, Radu Constantinescu szerkesztésében.

​Martin Roos részletezte, hogy a 11. század első feléből származó egyedülálló kompiláció ily módon a tudományegyetemek és a kutatók rendelkezésére áll. Szent Gellért püspök műve nem a világ egyik távoli sarkából származik, hanem innen, a mi vidékünkről. Nem könnyed olvasmány, tanulmányozása olvasottságot és adott szintű műveltséget igényel, de megéri a fáradozás, hiszen a kézirat tükrözi Szent Gellért személyiségét, gondolkodásmódját, keresztény hite melletti kitartását.

„Mivel a Temesvári Egyházmegye az ősi csanádi egyházmegye jogutóda a mai Románia területén, és az ősi püspöki székhely Csanád/Cenad a mi egyházmegyénk területén fekszik, 2020-ban megünnepeljük e csanádi egyházmegye megalapításának 990. évfordulóját. Ez alkalomból lelkiismereti kötelességünknek éreztük, hogy a Deliberatiónak hasonmás kiadását a tudományos világ számára elérhetővé tegyük, a mai technikai lehetőségekkel megjelentessük, ily módon eleget téve a meglévő jogos elvárásoknak” – fogalmazott a püspök.

Doina Hendre-Biro, a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár volt igazgatója gróf Batthyány Ignác gyulafehérvári püspök munkásságát méltatta, s elmondta, kevesen tudják azt, hogy a volt gyulafehérvári püspök tudományos munkát is végzett püspöki tevékenysége mellett, és különös gondja volt Szent Gellért kéziratának kiadására: 1790-ben saját költségén először jelentette meg a Deliberatiót.

Ez az 1790-es kötet egybefoglalja Szent Gellért legendáját is, „ami számos kérdést vet fel a teológusok, történészek, filozófusok és bibliológusok számára, mind az élet egyetlen művének szövegeként, mind a szenvedélyes arisztokrata irományaként vagy akár »szerkesztői mesterműként«, amely a 18. századhoz igazodik. A Batthyány által szerkesztett könyv kiemeli az Egyház szerepét és helyét a tudós évszázad korában a saját történelmének transznacionális szempontú közvetítésében” – mondta Doina Hendre-Biro.

Szent Gellért, a vértanú csanádi főpásztor életéről és művéről beszélt Pál József Csaba temesvári megyéspüspök; Claudiu Teodor Arieșan, a temesvári tudományegyetem docense és Ioan Selejan bánsági ortodox érsek. Végül Martin Roos nyugalmazott és Pál József Csaba jelenlegi temesvári megyéspüspök a Deliberatio fakszimile kiadásának egy-egy példányát nyújtotta át az intézmények képviselőinek és mindazoknak, akik munkájukkal elősegítették megjelenését.

A könyvbemutatón részt vett többek között Böcskei László nagyváradi megyéspüspök; Alexandru Mesian lugosi görögkatolikus püspök; Ioan Selejan bánsági ortodox érsek; Lukijan Pantelić budai szerb ortodox püspök, a temesvári szerb ortodox egyházmegye adminisztrátora; Fiser János, a Nagybecskereki Egyházmegye, illetve Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke; Dan Dubina, a Román Akadémia temesvári filiájának igazgatója.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap