Megünnepelték a nemzetközi roma napot Marosszentgyörgyön és Nagybányán

2019. április 12., péntek | 13:49

Francia, lengyel, portugál, olasz, spanyol önkéntesek, bábelőadás, muzsikaszó, vidám programok, új barátságok – jó hangulatban telt a nemzetközi roma nap Marosszentgyörgyön és Nagybányán április 8-án.

Hétfőn nem a megszokott módon kezdődött a marosszentgyörgyi iskolások napja. Tanítóikkal már reggel 9 órakor a kultúrotthon előtt gyülekeztek a román tagozatosok, hogy részt vegyenek az Egy esély mindenkinek Marosszentgyörgyön című projekt keretén belül megrendezett nemzetközi roma napi ünnepségen – adja hírül a Gyulafehérvári Caritas hírportálja. A nagyszünetben újabb meglepetés várt az iskolásokra, hiszen a szokványos zene helyett roma népzene csendült fel, majd az iskola tehetséges táncosai népviseletbe öltözve mutatták be tánctudásukat. A zene ritmusa és hangulata és az ügyes táncosok gyorsan maguk köré vonzották a gyerekeket, akik közül egyre többen álltak be és próbálták ki a lépéseket.

Délben a magyar alsó tagozat osztályai látogattak el a marosszentgyörgyi kultúrotthonba, ahol egy magyar nyelvű ünnepségen is megemlékeztek a gyerekek a nemzetközi roma napról. A program része volt egy interaktív bemutató, ahol az iskolások megismerkedhettek a roma nép történetével, zászlajával, tradícióival, valamint híres, roma származású személyekkel. A Caritas csapata egy roma népmesét feldolgozó bábelőadást adott elő a gyerekeknek. A darab főhőse, Doja, a cigányok tündére egy gyönyörű, gazdag szigetre repíti a roma népet, akiknek azonban hiányzik a vándorlás, így arra kérik tündérüket, hogy inkább vigye vissza őket. A hosszú úton azonban a roma nép elszóródik a nagyvilágban. A történet szerint azóta kóborolnak a világban és keresik egymást.

A bábelőadást éneklés követte, a gyerekek magyarul, románul és romani nyelven tanultak meg énekeket, majd közösen énekelték el a roma nép himnuszát. A roma és nem roma, román és magyar gyerekek mind együtt ünnepelték ezt a napot, sokat tanulva a roma kultúráról. A gyerekeknek szánt programokat követően délután a marosszentgyörgyi, valamint a csejdi roma lakosság is ünnepelt. Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere magyar, román és romani nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, ahogy általában teszi.

„A hasonló közös ünneplések által megismerjük egymást, így az egymás iránti szeretet is nő. Marosszentgyörgyön így próbáljuk a nemzetek közötti hidakat építeni” – mondta a polgármester. Koreck Mária, a Divers egyesület elnöke a származás iránti büszkeség fontosságára hívta fel a figyelmet. A rendezvényen a nemzetközi és a regionális roma himnusz is elhangzott, majd a marosszentgyörgyi Szent György Gimnázium tanulóinak szavalata, éneke és tánca szórakoztatta a jelenlévőket.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas-szervezet nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központja az idei nemzetközi roma napot valóban nemzetközi és multikulturális közegben ünnepelte április 8-án, hétfőn – számol be az eseményről a Szatmári Caritas hírportálja. A rendezvény szervezésébe és lebonyolításába aktívan bekapcsolódtak a Team for Youth Egyesület önkéntesei, akik Spanyolországból, Lengyelországból, Portugáliából, Olaszországból és Franciaországból érkeztek. A központba járó gyerekek és fiatalok az önkéntesekkel együtt táncokat és játékokat tanultak, visszatekintettek az intézményben eltöltött évekre, beszélgettek, barátkoztak. Az esemény végén a külföldi önkéntesek minden résztvevőt megajándékoztak egy-egy roma zászlót megjelenítő kitűzővel.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Fotó: Caritas-ab.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle