Mutatkozzon meg életükben, hogy Krisztus követői vagyunk – Vízkereszt ünnepe Szatmárnémetiben

2018. január 8. hétfő 13:35

Vízkereszt napján, január 6-án Schönberger Jenő megyéspüspök szentmise keretében vízszentelést tartott a szatmárnémeti Urunk mennybemenetele székesegyházban. A főpásztor arra kérte a híveket, hozzanak döntést Isten mellett, és tegyék láthatóvá életükben: Krisztus követői.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Vízkeresztkor régi hagyomány szerint a katolikus templomokban vizet szentelnek, amivel a papok meghintik a híveket, akik vesznek a vízből, és magukkal viszik otthonaikba. Schönberger Jenő püspök a bevonulást követően megáldotta a sót, amit a vízbe öntött. Megáldotta a vizet is, majd meghintette vele a híveket, a keresztségükre való emlékeztetésként. 

Szentbeszédében a püspök előbb az ünnep jelentéséről elmélkedett: „A mai ünnep görög neve epifánia, vagyis Isten arcának a megnyilatkozása. Keleti testvéreink három dolgot ünnepelnek a mai napon – és hajdan mi, de a latin egyház szétválasztotta, és külön alkalmakra tette a három titoknak az ünneplését. Az első epifánia Isten fiának a bemutatkozása a világban gyermekként. A napkeleti bölcsek előtt Isten feltárta a titkot: megszületett Fia egy gyermekben. A napkeleti bölcsek hódoltak előtte, és ezzel Isten azt jelezte, mindenkit meghív, nemcsak a választott népet, hanem minden embert – a pogányokat is – az üdvösségre.

A másik epifánia akkor történt, amikor Jézus megkeresztelkedett. Ezt az eseményt a most jövő vasárnap ünnepeljük. Urunk megkeresztelkedése ünnepén arra emlékezünk, hogy a Szentlélek leszállt Krisztusra, miután a Jordán vizéből kiemelkedett. Hallatszott az Atya hangja: »Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik« (Mt 3,17). A harmadik epifánia pedig amikor az Úr Jézus a vizet borrá változtatta Kánában – kinyilvánította isteni hatalmát. Az erről szóló evangéliumi részt a következő vasárnap olvassuk fel a templomban. De most, ennek a gazdag ünnepkörnek az első részében a napkeleti bölcsek látogatásáról emlékeztünk meg, valamint vizet szenteltünk. A vízszenteléssel Isten áldást akar hozni a mi házainkba. Ezért használjuk a szentelt vizet. A Szentlélek ereje az, ami a gonosz lelket elűzi, ami jelenvalóvá teszi Istent mindennapi életünkben. Ez a kegyelem. Mindig észre kell hogy vegyük a kegyelmet, az isteni ajándékot.”

Schönberger Jenő arra kérte a híveket, a napkeleti bölcsekhez hasonlóan hozzanak döntést, induljanak el, és tartsanak is ki Krisztus mellett: „Amikor azt mondjuk, mi keresztények vagyunk, azt jelentjük ki, mi már ismerjük azt, akire az életünket építenünk kell, akit követnünk kell, és akit várunk! Isten azért lett emberré, hogy egyszülött Fia embersége által minden ember be tudjon kapcsolódni Isten szentháromságos életébe. Ő képes bennünket boldoggá tenni. De hiszek-e annak, akit én elfogadtam istenemnek? Minden keresztény ember életében kell hogy legyen egy alapvető döntés, mely azon alapszik: tudom, hogy kinek hiszek, ismerem Jézus Krisztust, megismertem az Istent, elfogadtam, hogy Ő szentháromság, Ő a szeretet... De akkor építsem is az életemet rá! Kezdjünk el Isten akarata szerint élni úgy, hogy az meg is mutatkozzon az életünkben.”

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: liturgia, ünnepek
Vezető híreink - olvasta már?
a-hutlenseg-megelozese-mit-mond-pszichologus-es-moralteologus
A hűtlenség megelőzése – Mit mond a pszichológus és a morálteológus?

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében szeptember 20-án Somogyiné Petik Krisztina, Asztalosné Elekes Szende pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus beszélt a hűtlenség megelőzéséről a főiskola nagyelőadójában.

2018. szeptember 21. péntek
-masok-okulni-fognak-vallomasombol-megjelent-kruesz-krizosztom-pannonhalmi-foapat-oneletrajza
„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek