Nem lehet a világot Isten nélkül szóra bírni – Papi lelkigyakorlat a felvidéki Erdőbádonyban

2018. március 2. péntek 13:57

Február 26. és március 1. között az erdőbádonyi papnevelő intézetben Török Csaba teológus tartott lelkigyakorlatot a Szepsi Római Katolikus Esperesség magyar anyanyelvű, illetve magyar helyen működő szlovák nemzetiségű papjai számára – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Február 23-án az aricciai Isteni Mester lelkigyakorlatos házban José Tolentino Mendonça befejezte a pápának és a Római Kúria tagjainak tartott nagyböjti lelkigyakorlatát. Az utolsó elmélkedés után Ferenc pápa köszönetet mondott a portugál pap-költőnek: „Köszönjük, hogy emlékeztetett, hogy az Egyház nem kalitka a Szentlélek számára, hogy a Szentlélek ki is repül és kint is dolgozik. (...) Köszönjük a felhívást, hogy félelem és merevség nélkül nyissuk meg magunkat a Szentléleknek, és legyünk rá fogékonyak, hogy ne mumifikálódjunk a struktúráinkban, amelyek bezárnak bennünket.”

A köszönet és a hála szavai szinte szóról szóra vonatkoznak Török Csaba atyára és gondolatmenetére – fogalmazott a felvidéki papi lelkigyakorlatról szóló összefoglalójában Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

Az erdőbádonyi (badini) lelkigyakorlatozók az alföldről egy magasabban fekvő helyre érkeztek, miként hajdan Jézus és kiválasztott társai, ahol előhúsvéti szintézisnek lehettek részesei. Egyházunk nem véletlenül olvastatja velünk a szent negyven nap készületének elején a színeváltozás történetét – hangzott el Török Csaba elmélkedésében.

Bizony, ahogyan az Úr Jézust követő apostolok, úgy sokszor mi is saját emberi gondolataink rabjaiként követjük a Mestert. Elképzeléseink, elvárásaink, emberi reménykedéseink határozzák meg azt a módot, ahogyan rátekintünk. Így volt ez az apostolokkal is. Volt közöttük, aki még a mennybemenetelkor is azt forgatta fejében, hogy az Úr Jézus talán akkor állítja majd helyre Izrael királyságát. Ne önmagunkra támaszkodjunk, hanem Istenre. Merjünk kilépni önmagunk világából, hogy Istentől, még ha olykor az Ő érhetetlennek tűnő, paradox útjain is, visszanyerjük létünket a húsvét misztériumában – buzdított a teológus.

Forrás és fotó: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő