Örökbe fogadták templomukat a nagykárolyi diákok

2018. november 29. csütörtök 13:10

Tizenhárom fős csapattal csatlakozott a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket” programjához. A fiatalok a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templomot gondozzák és népszerűsítik.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Épített örökségünk több, mint régi házak, kastélyok, romok összessége. Élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak” – e gondolat jegyében szervezi 2012 óta az RMDSZ örökségvédő programját, amelyhez idén Szatmár megye is csatlakozott, és más tanintézmények mellett a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum is képviselteti magát Értékőrzők nevű csapatával.

A programra egy tizenhárom diákból és két felkészítő tanárból álló csapat jelentkezett, ők vállalták, hogy fél éven keresztül felfedezik és másokkal is megismertetik az általuk kiválasztott műemlék értékeit, a történetét, a hozzá kapcsolódó eseményeket, különlegességeket, amelyek az örökbe fogadott épületet kiemelik a többi közül. A műemlék kiválasztása nem jelentett különösebb nehézséget: a Kalazanci Szent József-templom, amely Nagykároly jelképeként Erdély és a Partium egyik legszebb késő barokk temploma, immár több mint huszonöt éve jelenti mind a diákok, mind tanáraik számára a lelki otthont.

Az Értékőrzők könyvtárakban, levéltárakban, régi újságokban kutatva próbálják jobban megismertetni a templomot az érdeklődőkkel, erősítve épített örökségünk megbecsülését. Eredményeiket és tevékenységeiket a közösségi médiában és különböző kiadványokban is közzé fogják tenni. A szervezők tapasztalatai alapján a program, mely a csapatok közötti verseny formájában, több fordulóban zajlik, közösségépítő szerepe mellett a diákok, fiatalok kitartását, egy közös ügy melletti elhivatottságát, kreativitását is fejleszti.

A fiatalok nemcsak a közösségi médiában osztják meg eredményeiket. November 21-től vándorkiállítást állítottak össze Templomunk története képekben címmel, mely a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház után a helyi RMDSZ-székházban, majd a Károlyi-kastélyban lesz megtekinthető.

Forrás és fotó: Kalazanci Szent József Líceum

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57