Örökbe fogadták templomukat a nagykárolyi diákok

2018. november 29. csütörtök, 13:10

Tizenhárom fős csapattal csatlakozott a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket” programjához. A fiatalok a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templomot gondozzák és népszerűsítik.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Épített örökségünk több, mint régi házak, kastélyok, romok összessége. Élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak” – e gondolat jegyében szervezi 2012 óta az RMDSZ örökségvédő programját, amelyhez idén Szatmár megye is csatlakozott, és más tanintézmények mellett a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum is képviselteti magát Értékőrzők nevű csapatával.

A programra egy tizenhárom diákból és két felkészítő tanárból álló csapat jelentkezett, ők vállalták, hogy fél éven keresztül felfedezik és másokkal is megismertetik az általuk kiválasztott műemlék értékeit, a történetét, a hozzá kapcsolódó eseményeket, különlegességeket, amelyek az örökbe fogadott épületet kiemelik a többi közül. A műemlék kiválasztása nem jelentett különösebb nehézséget: a Kalazanci Szent József-templom, amely Nagykároly jelképeként Erdély és a Partium egyik legszebb késő barokk temploma, immár több mint huszonöt éve jelenti mind a diákok, mind tanáraik számára a lelki otthont.

Az Értékőrzők könyvtárakban, levéltárakban, régi újságokban kutatva próbálják jobban megismertetni a templomot az érdeklődőkkel, erősítve épített örökségünk megbecsülését. Eredményeiket és tevékenységeiket a közösségi médiában és különböző kiadványokban is közzé fogják tenni. A szervezők tapasztalatai alapján a program, mely a csapatok közötti verseny formájában, több fordulóban zajlik, közösségépítő szerepe mellett a diákok, fiatalok kitartását, egy közös ügy melletti elhivatottságát, kreativitását is fejleszti.

A fiatalok nemcsak a közösségi médiában osztják meg eredményeiket. November 21-től vándorkiállítást állítottak össze Templomunk története képekben címmel, mely a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház után a helyi RMDSZ-székházban, majd a Károlyi-kastélyban lesz megtekinthető.

Forrás és fotó: Kalazanci Szent József Líceum

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök