Örökbe fogadták templomukat a nagykárolyi diákok

2018. november 29., csütörtök | 13:10

Tizenhárom fős csapattal csatlakozott a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket” programjához. A fiatalok a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templomot gondozzák és népszerűsítik.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Épített örökségünk több, mint régi házak, kastélyok, romok összessége. Élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak” – e gondolat jegyében szervezi 2012 óta az RMDSZ örökségvédő programját, amelyhez idén Szatmár megye is csatlakozott, és más tanintézmények mellett a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum is képviselteti magát Értékőrzők nevű csapatával.

A programra egy tizenhárom diákból és két felkészítő tanárból álló csapat jelentkezett, ők vállalták, hogy fél éven keresztül felfedezik és másokkal is megismertetik az általuk kiválasztott műemlék értékeit, a történetét, a hozzá kapcsolódó eseményeket, különlegességeket, amelyek az örökbe fogadott épületet kiemelik a többi közül. A műemlék kiválasztása nem jelentett különösebb nehézséget: a Kalazanci Szent József-templom, amely Nagykároly jelképeként Erdély és a Partium egyik legszebb késő barokk temploma, immár több mint huszonöt éve jelenti mind a diákok, mind tanáraik számára a lelki otthont.

Az Értékőrzők könyvtárakban, levéltárakban, régi újságokban kutatva próbálják jobban megismertetni a templomot az érdeklődőkkel, erősítve épített örökségünk megbecsülését. Eredményeiket és tevékenységeiket a közösségi médiában és különböző kiadványokban is közzé fogják tenni. A szervezők tapasztalatai alapján a program, mely a csapatok közötti verseny formájában, több fordulóban zajlik, közösségépítő szerepe mellett a diákok, fiatalok kitartását, egy közös ügy melletti elhivatottságát, kreativitását is fejleszti.

A fiatalok nemcsak a közösségi médiában osztják meg eredményeiket. November 21-től vándorkiállítást állítottak össze Templomunk története képekben címmel, mely a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház után a helyi RMDSZ-székházban, majd a Károlyi-kastélyban lesz megtekinthető.

Forrás és fotó: Kalazanci Szent József Líceum

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle