Püspökké szentelésének tízéves jubileumát ünnepelte Német László nagybecskereki megyéspüspök

2018. július 8. vasárnap, 19:57

Hálaadó szentmise keretében emlékeztek meg Nagybecskereken Német László SVD püspökké szentelésének tízéves jubileumáról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A főpásztor együtt misézett a szomszédos Temesvári Egyházmegye kinevezett püspökével Pál József Csabával és elődjével, Martin Roosszal, valamint a Nagybecskereki Egyházmegye lelkipásztoraival és két indonéziai rendtársával.

Német László homíliájában összegezte a tíz év kegyelmeit és nehézségeit, amelyet Bánát főpásztoraként élt meg. „Sikerült átrendezni az egyházmegyét annak valós adottságai szerint, megszüntetvén sok olyan plébániát, amely sajnos a történelem folyamán elnéptelenedett és elvesztette katolikus lakosságát. Ez főpásztorként, nem volt egyszerű, de a jövőt kell építeni egyházként és nem vészhetünk el és keseredhetünk bele a múlt siratásába” – hangsúlyozta Német László. 

A főpásztor homíliájában kiemelte az egyházmegyei zsinatot is. „Körülbelül négy évvel ezelőtt született meg bennem a gondolat, hogy a pasztorális életünket fel kellene rázni kicsit. Erre pedig az egyházban mindig a zsinat a legmegfelelőbb, mert az mindenkit igyekszik bevonni és engedi, hogy fújjon a Lélek az egyházmegyében. Ma nyugodtan mondhatom, ez zsinat, amiről igazából fogalmunk sem volt, hogy működik, a jó Isten ajándéka volt. A zsinat feladata, hogy megpezsdítse az életet úgy, hogy embereket hoz össze, hogy beszélgessenek egymással olyasmiről, amiről lehet eddig még nem beszélgettek. És valóban, mennyi jó ember lelkesedett be, mennyi beszélgetés folyt már le, és mennyi fog még lefolyni. Mennyi ember, plébániai zsinati animátorok mondtak vakon, teljes bizalommal a meghívásra, hogy csoportot vezessenek, milyen sokan elmentek a csoportbeszélgetésekre és mennyi értékes hozzászólás van már papíron az első dokumentum témájával kapcsolatban.  Én hiszem és remélem, hogy ez a folyamat felfrissíti életünket, és erőt ad a növekedéshez és utat mutat számunkra, hogy hogyan dicsőíthetjük egyre többen és egyre hangosabban itt a Bánátban teremtő Istenünket.”

A felajánlási ajándékokat a nagybecskereki édesanyák adták át a főpásztornak, akit Olajos Teodor második osztályos tanuló köszöntött verssel, míg az óvodások és alsós hittanosok egy-egy szolgálati évet jelképező színes rózsákkal gratuláltak.

Gyuris László püspöki helynök, székesegyházi plébános felolvasta a Nemzetközi Ministránsszövetség alelnöke, Csiszár Klára alelnök és az elnökség tagjainak levelét.

Kedves Püspök Úr,

Engedd meg, hogy püspökké szentelésed 10. évfordulójának alkalmából a Nemzetközi Ministránsszövetség közel 60 tagjának jókívánságait tolmácsoljam.

A 10 évből 8 év köt össze téged a Nemzetközi Ministránsszövetséggel, melynek 2010 óta püspök elnöke vagy. Te tudod a legjobban, mennyi álmatlan éjszakát és fejfájást jelentett számodra, hogy ezt a nemzetközi csapatot lábra állítsd, és egy fiatal, dinamikus életképes szervezetet alakíts ki, mely mára Európa és egyre inkább a világ számára is, a ministráns ügy felkarolásával, az ifjúsági munka egyik meghatározó nemzetközi szervezete lett.

Milyen püspök-elnöknek ismertünk meg? Három jelzővel fejezhető ez ki a legjobban, melyet aztán néhány mondatban magyarázni is próbálunk: fáradhatatlanul kitartó, egyenes és nagyvonalú.

• Fáradhatatlan és kitartó voltál, amikor egyik kudarc jött a másik után és úgy tűnt, hogy állandóan falakba ütközöl. Többször akartál kiszállni, otthagyni a CIM-et. És mégis. Néha bár türelmetlenül ám hihetetlen nagy odaadással aztán mégis újra és újra az ügy mellé álltál, és mivel meg voltál győződve arról, hogy ez az egész CIM találmány úgy amúgy nem rossz gondolat és rengeteg lehetőség van benne, sokat dolgoztál azon, hogy a lehető legjobbat hozd ki belőle. Talán a legnagyobb áttörés az volt, hogy a magyar nyelvet sikerült, a német és a francia nyelv mellett, a szövetség hivatalos nyelvévé tenni. A másik pedig, hogy sikerült a szövetség vatikáni akkreditációját elindítani.

• Egyenes emberként ismert meg a szövetség. Első kelet-európai elnökként, rengeteg előítéletet építettél le a nyugati emberekben, hogy a kelet európaiak nem mindig csak a pénzt akarják. Ugyanakkor, Tőled soha nem kellett senkinek sem tartania, hogy a háta mögött fogod kibeszélni, mert mindig mindenkinek egyenesen a szemébe mondtad a véleményed. Így lassan megszoktuk, hogy tőled nem kell tartani, mert egyenesen és őszintén beszélsz és ugyanezzel az egyenességgel kiállsz az ügy mellett, legyen az a Vatikán, a német referensek néha nehézkes hozzáállása, a magyar püspökök tartózkodása, vagy bármilyen más fórum.

• Nagyvonalú embernek és püspöknek ismertünk meg. A nagyvonalúság nagy erény. Istentől tanulhatjuk ezt a leginkább és a természettől. A nagyvonalú ember szíve nyitott és nagy. Több benne a szeretet, mint a félelem. Az ilyen emberek, mint te is, kedves Püspök Úr, másokért élnek, nagyvonalú emberek nélkül olyan lenne a világunk, mint a CIM is Nélküled kedves László, köves, zárt, megfáradt, befele forduló és életképtelen.

Az elmúlt 10 évből, 8 éven át fáradhatatlanul kitartóan, mindig egyenesen ugyanakkor nagyvonalúan voltál és vagy jelen a Nemzetközi Ministránsszövetségben. Ezért a három tulajdonságodért ma különösen is hálásak vagyunk, mert ezekre van igazán szükség, ha a növekedés szolgálatába akarunk komolyan állni.

Kedves Püspök Úr, Isten éltessen, adjon neked erőt és lendületet, hogy nagyvonalúságoddal mindig az élet növekedését szolgáld elősorban nyilván itt az egyházmegyédben, de azon túl is, hisz oly sok helyen próbálsz helyt állni és munkálkodsz fáradhatatlanul egyházunk krisztusibb jövőjén. Jó, hogy vagy!

A Nemzetközi Ministránsszövetség elnökségének nevében

Csiszár Klára, alelnök

Frankfurt, Luxemburg, Lisszabon, Düsseldorf, 2018. július 5.

A Nagybecskereki Egyházmegye papsága és hívei nevében Fiser János általános helynök köszöntötte a főpásztort és méltatta tízéves szolgálatának gyümölcseit.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: évforduló
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2019. február 22. péntek