Romzsa Tódor vértanú püspökre emlékeztek Ungváron ereklyéi hazatérésének évfordulóján

2018. július 5. csütörtök 13:19

Idén tizenöt éve, hogy az 1947-ben kommunisták által meggyilkolt Romzsa Tódor munkácsi püspök ereklyéi hazatértek székesegyházába. Az évfordulóról Ungváron nagyszabású körmenettel emlékeztek meg június 28-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Liturgiát Cyril Vasiľ érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára vezetésével Claudio Gugerotti érsek, Ukrajna apostoli nunciusa, Ihor Woźniak lembergi és Ján Babjak eperjesi érsek, Milan Šašik munkácsi, Vasile Bizău máramorosi és Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök, valamint František Rábek szlovákiai tábori püspök, Majnek Antal munkácsi római katolikus püspök, Fausto Tardelli pistoiai (Olaszország) püspök, Đura Džudžar püspök, szerbiai apostoli exarcha, Nil Luscsák munkácsi segédpüspök, Irinej Bilik püspök, a Santa Maria Maggiore-bazilika kanonokja és Marian Buczek nyugalmazott lembergi római katolikus segédpüspök mutatta be. A szertartáson több ezer hívő vett részt.

Cyril Vasiľ érsek beszédében a szentek példáját állította a hívek elé, akiknek életét úgy kellene szemlélni, mint egy „normális”, elérhető életformát. Rámutatott: a mostani világ úgy tekint a szentekre, mintha valamilyen más közegben élnének, amelynek semmi köze e világhoz; a normális élet és a szent élet azonban nem zárja ki egymást, hiszen aki szentül él, az él igazán normálisan.

A Szent Liturgia után a papság és a hívek ünnepélyes menetben vonultak a mintegy két és fél kilométerre lévő Szent Kereszt felmagasztalása-székesegyházhoz, tanúságot téve e világnak arról az élő és jelen lévő hitről, Egyházhoz való tartozásról, amelyért hetvenegy évvel ezelőtt életét adta Romzsa Tódor püspök.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Görögkatolikusnet Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
bemutatjuk-vilag-legnagyobb-maria-kegyhelyeit
Bemutatjuk a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeit

A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

2018. július 21. szombat
a-biblia-uzenete-gyertek-ti-is-pihenjetek-egy-kicsit
Gyertek ti is, pihenjetek egy kicsit!

Évközi 16. varárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 6,30–34)

2018. július 21. szombat