Sarlós Boldogasszony-búcsú a Hidegség völgyében, Háromszéken és Csíksomlyón

2018. július 7. szombat 11:07

Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték a Hidegség völgyében fekvő Bándpataka templomát; Szűz Mária látogatása Erzsébetnél a csíksomlyói kegytemplom titulusa is – július 2-án tartották e templomok búcsúünnepét, s ugyanígy Háromszék Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsúját Futásfalván.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Hidegség völgyében fekvő Bándpatakán 1927-ben épült templomot Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték fel. 2001-ben kibővítették; 2004-ben új tornyot építettek hozzá.

A bándpataki templom búcsúünnepén, július 2-án Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg a közelmúltban kívül-belül megújult épületet.

* * *

Szűz Mária látogatása Erzsébetnél a csíksomlyói kegytemplom, pápai kisbazilika titulusa. Búcsúünnepén, július 2-án Urbán Erik OFM mutatott be szentmisét.

Nem véletlen, hogy a vizitációt, Sarlós Boldogasszonyt választották a Csíksomlyón megtelepedő ferencesek templomuk titulusául: ez a rend kezdte el terjeszteni a vizitáció ünnepét szerte a nagyvilágban – mondta homíliájában Urbán Erik OFM. „A találkozásról nem tudunk másként, mint a misztika nyelvén beszélni: két ember, két szempár egymás lényegét felfedezvén találkoznak. Ám ez az emberi találkozás átcsap az isteni dimenzióba. Ebben a találkozásban, akár mindannyiunk őszinte, tiszta szeretetből fakadó találkozásában, ott van az Isten: átistenül a pillanat. Az isteni szeretet képessé tesz az őszinte találkozásra.”

Az ember sokszor vagy feketén vagy fehéren nézi a történéseket, és nem veszi észre benne Istent. Vigyáznunk kell, hogy helytelen, önző szeretetünkkel nehogy tönkretegyük ezeket az őszinte találkozásainkat. Szépíteni kell a találkozásainkat: legyen ott mindig Isten, aki a szeretet forrása. A szép, Istennel átitatott találkozáskor emberi gesztus fakad: a hála – fogalmazott a szónok. Szentbeszéde végén arra buzdította a jelenlévőket: kérjék a kegyelmet, hogy találkozásaikban megtapasztalhassák a szentháromságos egy Istent összekötő szeretetet.

* * *

Július 2-án tartották Futásfalván Háromszék híres búcsúját, a Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsút.

Futásfalvát 1992 januárjában nyilvánította kegyhellyé Jakubinyi György, Erdély római katolikus érseke.

A búcsúünnep vigíliáján, vasárnap 20 órakor szentmisét mutattak be papi és szerzetesi hivatásokért; megemlékeztek Bálint Lajos nyugalmazott érsekről és Jáki Sándor Teodóz győri bencés pap tanárról. A szentmise után gyertyás körmenetet és éjszakai virrasztást tartottak.

Sarlós Boldogasszony napján 11 órakor kezdődött a fogadalmi nagybúcsú a Szent András tiszteletére felszentelt templom kertjében lévő szabadtéri oltárnál. Tifán Lajos futásfalvi plébános köszöntötte a vendégeket, Berszán Lajos tiszteletbeli kanonokot, a környékbeli papságot, a világi méltóságokat, a határon inneni és túli zarándokokat, valamint a moldvai Lujzikalagorból érkezett csángó magyarokat.

Homíliájában Berszán Lajos – a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és lelki igazgatója – arról beszélt, hogyan kedvelte meg a papi hivatást. Kiemelte: az elsőáldozó gyermekeknek a legfontosabb ajándék a Szentírás lenne, és hogy mily fontos volna, hogy a gyermek már a Bibliával nőjön fel.

A záróáldás után szabadtéri körmenet tartottak – az esőzés miatt idén csak a kegytemplomot megkerülve: templomi zászlók után haladva székely ruhás fiatalok és csángó magyarok vitték a Fatimai Szűzanya szobrának másolatát, őket a papság és a hívek követték. Visszatérve a templomkertbe egyházi énekeket énekeltek és a Szűzanya közbenjárását kérték a hívek.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Iochom Zsolt, Romkat.ro; Kajtár Zsolt, Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
karrier-es-csalad-egokabatban-es-alazattal
„Szólj be a papnak” Debrecenben: Karrier és család – egokabátban és alázattal

„Család–karrier, hol van az egyensúly?” címmel rendezett beszélgetést Debrecenben a Szólj be a papnak! csapata november 19-én. A szervezők beszámolóját adjuk közre az estéről.

20:40
ferenc-papa-ne-gondoljuk-hogy-meg-tudunk-valtozni-szentlelek-segitsege-nelkul
Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

16:25