Sarlós Boldogasszony-búcsú a Hidegség völgyében, Háromszéken és Csíksomlyón

2018. július 7. szombat, 11:07

Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték a Hidegség völgyében fekvő Bándpataka templomát; Szűz Mária látogatása Erzsébetnél a csíksomlyói kegytemplom titulusa is – július 2-án tartották e templomok búcsúünnepét, s ugyanígy Háromszék Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsúját Futásfalván.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Hidegség völgyében fekvő Bándpatakán 1927-ben épült templomot Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték fel. 2001-ben kibővítették; 2004-ben új tornyot építettek hozzá.

A bándpataki templom búcsúünnepén, július 2-án Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg a közelmúltban kívül-belül megújult épületet.

* * *

Szűz Mária látogatása Erzsébetnél a csíksomlyói kegytemplom, pápai kisbazilika titulusa. Búcsúünnepén, július 2-án Urbán Erik OFM mutatott be szentmisét.

Nem véletlen, hogy a vizitációt, Sarlós Boldogasszonyt választották a Csíksomlyón megtelepedő ferencesek templomuk titulusául: ez a rend kezdte el terjeszteni a vizitáció ünnepét szerte a nagyvilágban – mondta homíliájában Urbán Erik OFM. „A találkozásról nem tudunk másként, mint a misztika nyelvén beszélni: két ember, két szempár egymás lényegét felfedezvén találkoznak. Ám ez az emberi találkozás átcsap az isteni dimenzióba. Ebben a találkozásban, akár mindannyiunk őszinte, tiszta szeretetből fakadó találkozásában, ott van az Isten: átistenül a pillanat. Az isteni szeretet képessé tesz az őszinte találkozásra.”

Az ember sokszor vagy feketén vagy fehéren nézi a történéseket, és nem veszi észre benne Istent. Vigyáznunk kell, hogy helytelen, önző szeretetünkkel nehogy tönkretegyük ezeket az őszinte találkozásainkat. Szépíteni kell a találkozásainkat: legyen ott mindig Isten, aki a szeretet forrása. A szép, Istennel átitatott találkozáskor emberi gesztus fakad: a hála – fogalmazott a szónok. Szentbeszéde végén arra buzdította a jelenlévőket: kérjék a kegyelmet, hogy találkozásaikban megtapasztalhassák a szentháromságos egy Istent összekötő szeretetet.

* * *

Július 2-án tartották Futásfalván Háromszék híres búcsúját, a Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsút.

Futásfalvát 1992 januárjában nyilvánította kegyhellyé Jakubinyi György, Erdély római katolikus érseke.

A búcsúünnep vigíliáján, vasárnap 20 órakor szentmisét mutattak be papi és szerzetesi hivatásokért; megemlékeztek Bálint Lajos nyugalmazott érsekről és Jáki Sándor Teodóz győri bencés pap tanárról. A szentmise után gyertyás körmenetet és éjszakai virrasztást tartottak.

Sarlós Boldogasszony napján 11 órakor kezdődött a fogadalmi nagybúcsú a Szent András tiszteletére felszentelt templom kertjében lévő szabadtéri oltárnál. Tifán Lajos futásfalvi plébános köszöntötte a vendégeket, Berszán Lajos tiszteletbeli kanonokot, a környékbeli papságot, a világi méltóságokat, a határon inneni és túli zarándokokat, valamint a moldvai Lujzikalagorból érkezett csángó magyarokat.

Homíliájában Berszán Lajos – a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és lelki igazgatója – arról beszélt, hogyan kedvelte meg a papi hivatást. Kiemelte: az elsőáldozó gyermekeknek a legfontosabb ajándék a Szentírás lenne, és hogy mily fontos volna, hogy a gyermek már a Bibliával nőjön fel.

A záróáldás után szabadtéri körmenet tartottak – az esőzés miatt idén csak a kegytemplomot megkerülve: templomi zászlók után haladva székely ruhás fiatalok és csángó magyarok vitték a Fatimai Szűzanya szobrának másolatát, őket a papság és a hívek követték. Visszatérve a templomkertbe egyházi énekeket énekeltek és a Szűzanya közbenjárását kérték a hívek.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Iochom Zsolt, Romkat.ro; Kajtár Zsolt, Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök