Tekintés a vezérlő csillagra – Vízkereszt ünnepe Nagyváradon

2018. január 8. hétfő 15:04

Urunk megjelenésének ünnepén, január 6-án a nagyváradi római katolikus székesegyházban Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét.

Homíliájában a főpásztor arról beszélt, hogy a karácsonyi ünnepkörben a keresztény ember két fontos vonalhoz igazodhat. Az egyik a karácsony, Krisztus születése, a másik a vízkereszt, Urunk megjelenése. Ezeket a szentírási beszámolók alapján ismerjük meg, amikor a karácsonyt szemléljük. Karácsony hangulatát a szó és a hallás határozza meg, vagyis a megtestesült ige és az égi üzenet meghallása, vízkeresztet pedig a jel és a látás, azaz a csillag mint égi jel észlelése és követése.

Az egyik fő vonal karácsony éjszakájához vezet minket, amikor Isten megjelent köztünk a Fia által, hogy megtapasztaljuk, velünk az Úr, akárcsak az egyszerű pásztorok, akik meghallották az égi üzenetet. Az Isten tehát az igén keresztül lépett be az emberi történelembe, hogy más szintre emelje az ember minőségét, méltóságát. A másik fő vonal pedig a vezérlő csillagra, az égi jelre összpontosít, mely útnak indította a napkeleti bölcseket, hogy megtalálják és hódoljanak az újszülött királynak, a béke fejedelmének, és ajándékaikkal is kifejezésre juttassák elismerésüket. Ők valójában nem önmagukért cselekednek, hanem az egész emberiséget képviselik. Krisztus születése óta senki sem állíthatja már, hogy nincs mihez vagy kihez igazodni, amikor a helyes irányt keresi.


Ezek olyan tények, melyek a ma élő embert is választás elé állítják, hiszen kihívásként kell sajnos szembesülnünk azzal, hogy napjainkban is „heródesi világ” működik körülöttünk és sokszor bennünk is, és ha fel akarjuk venni vele a harcot, hősiességre van szükségünk. Ezért a vezérlő csillagra való tekintés életeleme kell hogy legyen minden kereszténynek, mert bátorság és kitartás ered belőle – nyomatékosította a főpásztor, aki annak kapcsán, hogy 2020-ban Budapesten szervezik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, arra buzdította a jelenlevőket: lépjenek az eucharisztikus útra, hogy mélyebben megismerhessék Jézust.

A szentmise végén a hívek otthonaikba vitték a megszentelt vizet.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-beke-hidjai-bolognaban-tartjak-vallasok-kozotti-nemzetkozi-talalkozot
A béke hídjai – Bolognában tartják a vallások közötti nemzetközi találkozót

Idén október 14. és 16. között 32. alkalommal szervezi meg a Sant’Egidio közösség azt a nemzetközi béketalálkozót, amelyen – a II. János Pál pápa által Assisiben 1986-ban megrendezett találkozó nyomán – a világ vallási vezetői párbeszédet folytatnak és hitet tesznek a béke mellett.

2018. október 15. hétfő
huseges-imadsaguk-tartja-meg-vilagot-nagyszulok-zarandoklata-az-alsoszentivani-kegyhelyre
Hűséges imádságuk tartja meg világot – Nagyszülők zarándoklata az alsószentiváni kegyhelyre

Október 13-án Alsószentivánon, a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén tartott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ünnepi szentmisét, amelyben a nagyszülőket külön áldásban részesítette.

2018. október 15. hétfő