Tekintés a vezérlő csillagra – Vízkereszt ünnepe Nagyváradon

2018. január 8. hétfő, 15:04

Urunk megjelenésének ünnepén, január 6-án a nagyváradi római katolikus székesegyházban Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét.

Homíliájában a főpásztor arról beszélt, hogy a karácsonyi ünnepkörben a keresztény ember két fontos vonalhoz igazodhat. Az egyik a karácsony, Krisztus születése, a másik a vízkereszt, Urunk megjelenése. Ezeket a szentírási beszámolók alapján ismerjük meg, amikor a karácsonyt szemléljük. Karácsony hangulatát a szó és a hallás határozza meg, vagyis a megtestesült ige és az égi üzenet meghallása, vízkeresztet pedig a jel és a látás, azaz a csillag mint égi jel észlelése és követése.

Az egyik fő vonal karácsony éjszakájához vezet minket, amikor Isten megjelent köztünk a Fia által, hogy megtapasztaljuk, velünk az Úr, akárcsak az egyszerű pásztorok, akik meghallották az égi üzenetet. Az Isten tehát az igén keresztül lépett be az emberi történelembe, hogy más szintre emelje az ember minőségét, méltóságát. A másik fő vonal pedig a vezérlő csillagra, az égi jelre összpontosít, mely útnak indította a napkeleti bölcseket, hogy megtalálják és hódoljanak az újszülött királynak, a béke fejedelmének, és ajándékaikkal is kifejezésre juttassák elismerésüket. Ők valójában nem önmagukért cselekednek, hanem az egész emberiséget képviselik. Krisztus születése óta senki sem állíthatja már, hogy nincs mihez vagy kihez igazodni, amikor a helyes irányt keresi.


Ezek olyan tények, melyek a ma élő embert is választás elé állítják, hiszen kihívásként kell sajnos szembesülnünk azzal, hogy napjainkban is „heródesi világ” működik körülöttünk és sokszor bennünk is, és ha fel akarjuk venni vele a harcot, hősiességre van szükségünk. Ezért a vezérlő csillagra való tekintés életeleme kell hogy legyen minden kereszténynek, mert bátorság és kitartás ered belőle – nyomatékosította a főpásztor, aki annak kapcsán, hogy 2020-ban Budapesten szervezik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, arra buzdította a jelenlevőket: lépjenek az eucharisztikus útra, hogy mélyebben megismerhessék Jézust.

A szentmise végén a hívek otthonaikba vitték a megszentelt vizet.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda