Új ereklyét helyeztek el a missziós kereszten Kassán

2019. január 16., szerda | 16:07

Január 11. és 28. között a Kassai Főegyházmegyében tesz körutat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje. Január 15-én Kassán fogadták: a ceremónia során Bernard Bober kassai érsek Boldog Anna Kolesárová ereklyéjét helyezte el a kereszten.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Egyház 2019-ben emlékezik meg a három szent kassai vértanú halálának 400. évfordulójáról. Pongrácz István, Grodecz Menyhért és Kőrösi Márk jezsuitákat a reformációt követő vallási villongások során fogták el és kínozták meg, majd 1619. szeptember 7-én kivégezték őket. A vértanúkat 1905. január 15-én X. Piusz pápa avatta boldoggá, majd II. János Pál pápa 1995-ben szentté.

A jubileum alkalmából a kassai teológiai főiskolán január 15-én konferenciát rendeztek a vértanúságról a missziós kereszt jelenlétében. A tanácskozás a kassai premontrei templomban, a vértanúk kivégzésének helyszínén szentmisével kezdődött, majd Bernard Bober kassai érsek ünnepélyesen elhelyezte a missziós kereszten az 1944-ben szovjet katonák által meggyilkolt és a közelmúltban boldoggá avatott Anna Kolesárová ereklyéit: egy csontdarabot és egy szemet abból a rózsafüzérből, amelyet a fiatal lány halálakor a kezében szorongatott.

A konferenciát követően a missziós keresztet Radra, az 1600-as évek minorita vértanúinak működési és temetési helyére szállították át.

Forrás: Gábor Bertalan

Fotó: Gábor Bertalan; Jaroslav Fabian

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle