„Értem is meghalt a kereszten” – Passiójáték a budapest-városmajori Jézus Szíve-templomban

Kultúra – 2017. április 6., csütörtök | 15:44

A budapest-városmajori Jézus Szíve-templom gitáros kórusa, a Majorchestra minden nagyböjtben közös imádságra hívja a híveket. Idén is várnak minden érdeklődőt április 7-én, pénteken este 7 órára, amikor Sillye Jenő „Értem is meghalt a kereszten” című passiójátékát adják elő.

Sillye Jenő 1947-ben született Angyalföldön. Elvált szülők gyermekeként nőtt fel, a hittel vallásos édesanyja és nagymamája révén került kapcsolatba. A ’60-as években Magyarországra betörő beat őt is magával ragadta: vett egy gitárt, amin zeneiskolában tanult meg játszani. Közben a plébániai kórusban is énekelt. 1969-ben írta első dalát, melynek címe: Hol van a szeretet? Egy papi lelkigyakorlaton zenés tanúságtételével elementáris hatást tett a fiatal lelkipásztorokra. 1971-ben elindította Kismaroson a később Nagymarosra átkerülő, legendássá vált ifjúsági találkozókat.

Sillye Jenő szerzői és előadói életműve – mely még korántsem zárult le – meghatározó a magyar keresztény beatzenében. Lírai beállítottságából fakadóan zenéjére a dallamos beatsláger, lelki alapállására pedig a személyes, hiteles imádság kifejezése illik leginkább. Muzsikájáról egyházzenei körökben megoszlanak a vélemények, ám életművének valódi gyümölcsét – hozzájárulását a Magyar Katolikus Egyház megújulásához – mindenki elismeri. 2007-ben egyházi, 2010-ben pedig állami kitüntetést is átvehetett munkásságáért.

Sillye Jenő 1972-ben írta első nagyobb lélegzetű művét, az Értem is meghalt a kereszten című passiójátékot, melynek keretes szerkezetű dalfüzére nem a konkrét cselekményt, hanem a Megváltó környezetében élők élményeit közvetíti, személyes közelségbe hozva, „itt és most” játszódó történetté alakítva az eseményeket.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria