„Itt vagyok – készen állok” – Elhunyt Leonard Cohen énekes

Kultúra – 2016. november 11., péntek | 14:52

82 esztendős korában, 2016. november 7-én Los Angeles-i otthonában elhunyt Leonard Cohen dalszerző, énekes, akit talán „Hallelujah” című szerzeményéről ismernek legtöbben. Az énekes halálhírét csak november 10-én hozták nyilvánosságra.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Jellegzetes, egyszerre melankolikus és reményteljes hangvétel jellemezte Leonard Cohen dalait; „mély, és ugyanakkor felragyogó sötétség” (Henry Vaughan: Az éjszaka).

Hallelujah című szerzeményét végtelen számú előadásban hallhattuk; az utóbbi időkben muzikális plébánosok előadásában is; az egyik leggyakrabban elhangzó dallá vált az esküvőkön.

A zsidó származású, kanadai Cohen életművét énekesként, dalszerzőként, költőként és íróként egyaránt egyfajta szent borongósság jellemzi. Az 1990-es években, amikor bevallottan depresszióval küszködött, elvonult öt évre egy Los Angeles közelében lévő buddhista kolostorba. Ugyanakkor az If It Be Your Will című daltól kezdve a Come Healingig úgy tűnik: a borongósságot, a melankolikus szomorúságot átszövik a remény sugarai a dalaiban.

Utolsó albuma You Want It Darker címmel jelent meg idén októberben; a címadó dalt átjárja a szenvedés és halandóság miatt érzett szomorúság, s mégis: mintha minden eddiginél erősebben remélne Cohen Istenben. A dal utal a Kádisra és a Miatyánkra is; középpontjában a sejtelmes héber szó áll: hineni, ami annyit jelent: „Itt vagyok”. A hineni erős utalás az ószövetségi jelenetre, amikor Isten megakadályozza, hogy Ábrahám feláldozza fiát, Izsákot (egyébként Cohen fia is közreműködött az albumon), ám Gideon Zelermyer, a montreáli Shaar Hashomayim-zsinagóga az albumon közreműködő kántorja úgy nyilatkozott, a hineni itt inkább azt fejezi ki, hogy Cohen próbálta megérteni Istent, próbált elszámolni az életével, és azt mondta Istennek: „Itt vagyok – készen állok.”

A halálra készülődésre utalt számos interjú mellett az a megható szépségű levél is, melyet Leonard Cohen haldokló fiatalkori szerelmének és múzsájának, a norvég Marianne Ihlennek írt néhány hónappal ezelőtt, és amely bejárta a világsajtót. Marianne Ihlen 2016. július 29-én halt meg Norvégiában 81 évesen; egy barátja lépett kapcsolatba Cohennel, és mondta el neki, hogy az asszonynak már csak néhány napja van hátra. Két órával később érkezett egy gyönyörű levél Cohentől, melyet felolvastak a haldoklónak, akit boldoggá tett vele:

„Marianne, eljött az idő, amikor annyira megöregedtünk, hogy a testünk darabokra hullik, és azt hiszem, hamarosan én is követlek téged. Tudd, hogy olyan közel állok a hátad mögött, hogy ha hátranyújtanád a kezed, azt hiszem, elérnéd az enyémet.
Tudod, hogy mindig szerettelek a szépségedért és bölcsességedért – nem is kell erről többet mondanom, hiszen úgyis tudod. Most pedig nagyon jó utat kívánok neked.
Viszlát, drága barátom. A szerelem végtelen, találkozni fogunk még.”

Leonard Norman Cohen (Montréal, 1934. szeptember 21. – Los Angeles, 2016. november 10.)

Kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró. Családja, mint a legtöbb Cohen, Kohn, Katz, Kagan stb. nevű zsidó család, a kohaniták leszármazottjának tartotta magát: „Nagyon messianisztikus gyerekkorom volt – mondta 1967-ben. – Azt mondták, hogy Áron főpap leszármazottja vagyok.”

Dalai gyakran érzelmileg súlyos, komplex lírai darabok, amelyek közelebb állnak a költészet szóvarázslataihoz, mint a dalgyártás hagyományaihoz.

Szövegeiben sokszor jelenik meg a vallás, az elszigetelődés és a személyes kapcsolatok bonyolultsága. Zenéje jelentős hatás gyakorolt más énekesekre, dalszövegírókra; műveiből több, mint ezer feldolgozást rögzítettek különböző előadók.

Forrás és fotó: Aleteia.org; The Telegraph

Videó: YouTube

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria