„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeznek konferenciát Budapesten

Kultúra – 2017. január 31., kedd | 14:05

A Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelye volt tagjainak szövetsége) és a Győri Egyházmegyei Levéltár február 9-én, csütörtökön egész napos nemzetközi egyháztörténeti konferenciát szervez „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az emlékkonferencián azt a helytállást mutatják be, amit a Kárpát-medence keresztény társadalma tanúsított az 1944-től erőszakkal kiépített, az ateizmust zászlajára tűző bolsevik rendszerrel szemben.

A fővédnökséget mindhárom történelmi keresztény felekezet elnök-püspöke vállalta. A konferenciát Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; Szabó István, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának egyházi elnöke; valamint Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke nyitják meg.  

A házigazda Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója lesz. Az előadók Varsótól Bukarestig, Ungvártól Győrig számos kutatóközpontból, oktatási intézményből érkeznek.

A konferencia díszvendégei olyan idős egyházi személyek lesznek, akik megjárták a börtönök, táborok, kínzókamrák poklát, és hűségükkel hitet tettek Krisztus és a magyarság ügye mellett. Az ő jelenlétük a hitvallói helytállás megtartó erejét mutatja föl. Különleges kegyelmi lehetőség lehet ez a találkozás a tudományos feltárómunka és a nemzeti közvélemény szempontjából is.

A konferencia kapcsán régen látott összefogás született egy még mindig nem eléggé ismert, ám egyházi és nemzeti szempontból alapvető fontosságú kérdésben. A nemzetközi tudományos szimpóziumon monografikus igénnyel, reprezentatív körülmények között mutatják be az Európa létét veszélyeztető keleti despotizmusnak ellene feszülő magyar egyházak hajdani társadalomszervező erejét és kálváriáját.

A konferencia folyamatosan bővülő honlapján az érdeklődők hozzáférhetnek a rendezvény teljes anyagához.

A rendezvényre várják a szakemberek mellett a középiskolásokat, egyetemistákat is, valamint minden érdeklődőt. A részvételi szándékot a mikaegylet@gmail.com e-mail-címen kérik jelezni.

További információk és részletes program eseménynaptárunkban található.

Forrás: www.martyrium.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria