„Visszaadni a Szűzanya aggodalommal vegyes örömét” – Ismét másolat készült a győri kegyképről

Kultúra – 2018. február 26., hétfő | 13:45

A győri Könnyező Szűzanya kegyképének másolatát ajándékozta 2018 februárjában a Győri Egyházmegyének Kemenes Edith festőművész. Az alkotó immár harmadszor készített másolatot a kegyképről.

Kemenes Edith Nagybányán született 1964-ben. A helyi festőiskolában tanult, képzőművészeti tanulmányait Marosvásárhelyen folytatta. Országos és világversenyeken is részt vett, amelyeken számos díjjal jutalmazták alkotásait. Családjával 1990-ben költözött Erdélyből Győrbe. Gyakran látogat a győri székesegyházba; hívőként és alkotóként egyaránt nagy hatással van rá a Könnyező Szűzanya Írországból származó kegyképe.

A festőművész eddig három másolatot készített a kegyképről a Győri Egyházmegye felkérésére: az első a clonferti egyházmegyében, Walter Lynch ír püspök – az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés idején, a 17. század közepén ő hozta a kegyképet Győrbe – egyházmegyéjében, Loughrea Szent Brendan-székesegyházában lelt otthonra 2003-ban, a második pedig 2006-ban került a lyoni bazilika altemplomába, ahol híres Mária-kegyképek másolatait gyűjtik. Kemenes Edith a harmadik kegyképmásolatot 2018 februárjában adta át Veres András megyéspüspöknek. Ez az alkotás a művész ajándéka a Győri Egyházmegye számára.

„Tudatosan törekedtem arra, hogy csendben, nyugalomban, összeszedetten készítsem el a másolatokat. Az eredeti kép látványvilágán túl igyekeztem visszaadni a Szűzanya fiatalságát, szomorúsággal, aggodalommal vegyes örömét. Hiszen egy édesanya gyermeke iránti szeretetében mindig ott van az aggodalom. Ugyanakkor mindegyik munkafolyamat során végigkísért az a gondolat, hogy »nemcsak« egy édesanyát, hanem az Istenszülőt mintázom meg” – számolt be Kemenes Edith az alkotásról.

A technikai kivitelezéssel kapcsolatban elárulta, hogy nem a vászonra vetítette, hanem fénykép alapján festette meg a Könnyező Szűzanyát a gyermek Jézussal.

Az alkotó a festészet mellett grafikával és kisplasztikával is foglalkozik. Az utóbbi években fedezte fel, hogy a mézeskalács technikájában mennyi lehetőség rejlik egy üzenet átadására, népművészeti formakincsünk megőrzésére. Mézeskalácsain gyakran használ erdélyi, kalocsai motívumokat, valamint a kékfestő mintáit.

Az Írországban, a clonferti egyházmegyében őrzött, Kemenes Edith által készített kegyképmásolat különlegességéről ITT olvashatnak.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria