Életükkel világoskodtak – A három szent főpapot ünnepelték a görögkatolikusok

2019. január 31. csütörtök, 16:41

A három szent főpap (Aranyszájú Szent János, Nagy Szent Bazil és Nazianzi Szent Gergely) ünnepe volt január 30-án a görögkatolikus egyházban. Papp Zoltán atya gondolatait adjuk közre.

„Aki csak egyet is elhagy a legkisebb parancsok közül és így tanítja az embereket, az igen kicsi lesz a mennyek országában” – mondja a Biblia. Éppen az ellentéte igaz a három főpapra, akiket január 30-án ünnepel a keleti egyház, hiszen ők Krisztus minden szavának hűséges tanítói és megvalósítói voltak.

„Úgy világoskodjék a ti világosságtok, hogy lássák jócselekedeteiteket ...” – mondta Jézus. Ők életükkel, cselekedeteikkel világoskodtak, és helyesebb, ha így mondjuk: világítanak, pedig éppoly anya szülte őket, mint bennünket. De vajon a mi világosságunk, illetve világoskodásunk milyen erős? És meddig tart? Mozzanatok a három szent életéből:

Nazianzi Szent Gergely: A hittudós életének jelentős részét az tette ki, hogy az Istent „tanulmányozta”, próbálta megismerni. Az volt a véleménye, hogy akit nem ismerünk, azt nem is szerethetjük. Talán e tekintetben is követhető példaképünk ő. Hiszen nyugodtan elmondhatjuk, hogy mi is nagyon keveset tudunk Róla. Márpedig lényegbevágó kérés, hogy mennyire ismerem Őt, mert amennyire ismerem, olyan lesz az életem! Akit megismertünk és megszerettünk, arról nagyon sokat akarunk tudni, pontosabban fogalmazva: mindent, ami megtudható; Isten megismerését illetően így viselkedjünk.

Nagy Szent Bazil: „Ha imáinkat, mindennapi lelkiismeretvizsgálatainkat valamikor nem tudjuk megtenni, akkor azt sürgősen pótolni kell, mint a hiányzó alvást!” A „nagy” jelzőt utólag kapta magatartása, belső nagysága miatt. Az ő nagysága nem egyenlő azokkal, akik például nagy karriert futottak be. Nála a nagyság gazdag lelki világot jelent. Mindnyájunknak kötelessége ez: minél nagyobbnak lenni Isten előtt, magunk előtt pedig kicsinynek. Minél többet kihozni magunkból a jóság terén, hogy kapott talentumainkat kamatoztathassuk.

Aranyszájú Szent János: „Akik bölcs emberek között élnek, azokra ráragad azok bölcsessége...” Ki milyen közegben él, olyan lesz az életvitele. Aki becsületesek és jók között él, az csak jókat tanulhat. És aki megátalkodottak, rossz szellemet képviselő közé keveredik, az csak rosszat tanulhat. Éppen ezért nagyon sok múlik rajtunk, hogy például milyen társaságot választunk vagy milyen eszme után megyünk. Mert bizony minden tőlünk függ és rajtunk múlik. „A tömjén jó illatú önmagában is, de mikor tűzre veted, kimutatja egész kellemességét. Hasonlóképpen az isteni Írás is nagyon kedves önmagában is, de amikor behatol lelkünkbe mint tömjénezőbe, betölti az egész házat jó illattal.”

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő