A Hiszekegyet imádkozva halt meg – Porres Szent Márton

Kultúra – 2017. november 3., péntek | 9:00

November 3-án Porres Szent Márton szerzetesre (1569–1639), az orvosi és ápolói szervezetek védőszentjére emlékezik a Katolikus Egyház.

Martinico de Porres 1579. december 9-én született Peruban, Limában egy fekete rabszolganő és egy spanyol nemesember törvénytelen gyermekeként. Miután az apa elhagyta családját, az édesanya egyedül nevelte, gondos keresztény nevelésben részesítve két mulatt gyermekét.

Mártont kisfiúként egy borbély mellé adták inasnak, s mivel akkoriban a borbélyok sebészi feladatokat is elláttak, Márton elsajátította az orvoslás tudományát; gyógyszerészetet és seborvosi ismereteket is tanult. Elismert, jóhírű gyógyítóvá lett, a betegek szívesen keresték föl a segítőkész ifjút.

15 évesen felvételét kérte a domonkos rendbe, ám bőrszíne miatt nem lehet sem pap, sem teljes jogú segítő testvér, csak mint szolgát alkalmazták alamizsnaosztásra. Kérelme után kilenc évvel, 1603. június 2-án léphetett be véglegesen a domonkosok közé, harmadrendi laikus testvérként.

Szolgálatait odaadással végezte. Betegápolóként szolgált a kolostorban, szeretettel és tapintattal ápolva a rászorulókat; az utcán élő szegényekkel is sokat törődött, szálláshelyet hozott létre az elhagyott utcagyerekeknek. Reggelenként az első szentmisén vett részt, napközben szolgált, az éjszakák jelentős részét imádsággal és virrasztva töltötte. Mélységesen tisztelte az Oltáriszentséget.

Számtalan csodát tulajdonítottak Porres Mártonnak, ám a legnagyobb csoda alázatossága volt. Szüntelen imádságban élt, végtelen szeretet jellemezte. Vezeklései, szigorú életvitele, a szünet nélküli munka, a napi két-három órányi alvás fölemésztette energiáit: 1639 őszén tífuszban megbetegedett. November 3-án halt meg, a Hiszekegy imádkozása közben, amikor az „és emberré lett” szavakhoz ért.

1837-ben XVI. Gergely pápa boldoggá, XXIII. János pápa 1962 májusában szentté avatta. A társadalmi igazságosság, a meszticek, a kocsmárosok, a borbélyok és az egészségügyi dolgozók védőszentjeként tisztelik.

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria