A klasszikus és a minőségi cigányzene találkozott a Görög Zenei Esték legutóbbi koncertjén

Kultúra – 2018. április 10., kedd | 13:04

Az ENSZ április 8-át a roma kultúra világnapjává nyilvánította. Ebből az alkalomból a Karaván Familia volt a Lautitia Kóruscsalád vendége a Görög Zenei Esték koncertsorozatban április 8-án Debrecenben, a metropólia székházában.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

Kocsis Fülöp érsek köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy sikerült megnyerni a családi formációt éppen ezen a napon a fellépésre. A világnapot az I. Roma Világkongresszus óta tartják meg; ennek kapcsán az érsek kiemelte: manapság már nem csak egy-egy konferenciát rendeznek e témában. Az egész világon, ahol ismerik a roma kultúrát, szeretik a cigányokat, ott megtartják ezt a világnapot. „Így vagyunk ezzel mi, görögkatolikusok is, akiknek nagyon sok kapcsolódási pontunk van a cigány testvérekkel, a cigány kultúrával.”

Az érseki köszöntő után Nemes József, a Lautitia Kóruscsalád vezetője mutatta be az est vendég fellépőit. A szülők és gyermekeik által létrehozott egyedülálló családi zenekar, a Karavan Familia az elmúlt tíz évben saját világot teremtett a cigány vokális hagyományok nyomán. A minőségi cigányzene bemutatásának szentelik tehetségüket és tudásukat, és repertoárjukkal bizonyítják, hogy a cigányzene intelligens és szellemes, bölcs és befogadó. Dallamaik forrása nem egy tájegység vagy egy roma népcsoport, hanem az európai cigány kulturális és zenei örökség.

A karnagy a „sajátjairól” is ejtett néhány szót – az esten fellépő ifjúsági vegyeskar éppen egy hete érkezett haza Olaszországból, ahol egy versenyen ifjúsági vegyeskar és egyházzenei kategóriában is elsők lettek. Utóbbi győzelem külön öröm volt számukra, hiszen először mérettettek meg ebben a műfajban.

Ezután csendültek fel az első dallamok az énekkartól. A klasszikus művek mellett a záró produkciónak is hatalmas sikere volt, ami egy afrikai nyelven előadott keresztény ének volt. Ebben ifj. Nagy István, a Karaván Familia tagja is közreműködött. Ezt követően családjának többi tagja is a színpadra lépett.

A négy alkalomból álló Görög Zenei Esték utolsó koncertje május 27-én lesz. Ekkor a Szent Efrém Férfikar lép fel a metropólia székházában.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria