A magyar közmédia karácsonyi ajánlója

Kultúra – 2014. december 24., szerda | 14:04

A karácsony vallási és egyben családi ünnep; a szeretet szimbóluma. A feldíszített fa alá a közmédia is elhelyezi ajándékát: színvonalas közvetítésekkel, összeállításokkal, filmekkel szerez örömet nézőinek és hallgatóinak – tájékoztat az MTVA.


December 24-én a Tebenned bízunk eleitől fogva – a református egyház félórájában Fekete Ágnes szerkesztő-műsorvezető a hetven évvel ezelőtti háborús karácsonyt idézi. Idős emberek vallanak az ünnepről, amikor a remény csak mély hit mellett lehetett támaszuk (Kossuth Rádió 14.30). Az esti filmkínálat méltó az ünnephez. A Csillaghercegnő című norvég családi film kezdi a sort. Főhőse, Sonja, a melegszívű cselédlány, aki ígéretet tesz a királyának, hogy visszahozza birodalmába a karácsonyi csillagot, és ezzel segít megtalálni az elveszett királylányt (M1 19.10). Az 1972-ben készült Napfivér, Holdnővér, Franco Zeffirelli olasz rendező egyik legismertebb alkotása. A mozi Assisi Szent Ferenc életét dolgozza fel (M1 21.10). Ezt követi A mennyországot választom című film, amely az egyik legnépszerűbb szentről, Néri Szent Fülöpről szól. A történet ismert: a főhős Szent Ignáchoz indul, hogy az engedélyét kérje indiai missziós útjához. Róma felé tartva azonban, látva a sok kallódó, csellengő, szegény gyereket, s úgy dönt, hogy életét az ő sorsuk jobbá tételének szenteli (M1 23.10).

A karácsonyi éjféli misét a váci Nagyboldogasszony székesegyházból közvetíti az M1. A szentmise főcelebránsa Beer Miklós megyéspüspök lesz.

Az ünnepnapokon az M2-n a gyermekek olyan kedves mesehősök karácsonyi élményeihez csatlakozhatnak, mint Noddy, Ozie Boo, Nyuszi Péter és Postás Pat, délutánonként pedig a csatorna mesemozival várja a kicsiket és nagyokat (Blinky Bill fehér karácsonya, Karácsonyapó és a mágikus fahasáb, Tabaluga és Leo: Karácsonyi kaland).

Karácsony napján a nézők a budahegyvidéki evangélikus templom istentiszteletébe kapcsolódhatnak be. „Megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek – idéz Szent Pál apostolnak Tituszhoz írt leveléből Keczkó Pál lelkész. - Mind az emberiség történetében, mind saját életünkben vannak korszakváltó pillanatok: ilyen, amikor egy családban gyermek születik. Ettől kezdve a az újszülött jelenléte beragyogja az ember életét. Karácsonykor isteni gyermek született, jötte a mi életünket is beragyogja.”(M1 12.00)

Ferenc pápa hagyományos karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter térről délben (13 órakor) láthatják a nézők. A műsor kommentátora Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Kar TV-referense.

Az Arcvonásokban Gémesi Csanád kardvívóval ismerkedhetnek meg a hallgatók. A Európa-bajnokságon egyéniben, a világbajnokságon csapatban bronzérmet szerző sportember nagycsaládban nőtt fel, s az istenhit fontos szerepet játszik életében (Kossuth Rádió 15.03).

A muzsikáló délutánban az MR Gyermekkórusának karácsonyi hangversenyét közvetítjük felvételről. A műsorban a legkisebbek betlehemest adnak elő, emellett többek között Britten, Bárdos Lajos, Rachmaninov és Decsényi János művei csendülnek fel (Bartók Rádió 15.05).

Karácsony másnapján a legifjabb nemzedéknek ajánljuk a Hamupipőke című német mesefilmet. A Grimm fivérek keserédes történetét, a neves rendező Uwe Janson álmodta képernyőre (M2 10.25).

A Hely Sztehlo Gábornak és megmentett gyerekeinek állít emléket. A felvétel a Budakeszi úton készült, a 48-as szám alatt működött 1950-ig a Pax Gyermekotthon, amelynek lakói saját különleges önkormányzatukat Gaudiopolisnak, Örömvárosnak nevezték. A ház létrehozója, Sztehlo Gábor evangélikus lelkész gyermekmentő munkáját a német megszállást követően kezdte, és rövid időn belül harminckét házban adott menedéket kétezer embernek (Kossuth Rádió 11.06).

Az Egy az Isten! – Az unitárius egyház félórájának középpontjában egy amerikai unitárius zenész, James Pierpont áll. Az örökzöld, Jingle Bells alkotója saját életét kudarcnak ítélte, pedig e karácsonyi dallammal milliók szívébe lopta be magát (Kossuth Rádió 14.30).

Sokan nosztalgiával gondolnak a Déryné című magyar filmre. Az első magyar operaénekesnőről, a vándorszínész-korszak leghíresebb művészéről 1951-ben készített mozit olyan kiváló művészek vitték sikerre, mint Tolnay Klári, Rajnay Gábor és Gózon Gyula (M1 17.05).

Az első alkalommal rendezett komolyzenei tehetségkutató, a Virtuózok nagy sikert aratott, s újabb híveket szerzett a klasszikus muzsikának. A nyertesek neve más ismert, az ünnep méltó befejezéseként a Virtuózok Gálát nézhetik meg a nézők (M1 22.40).

Magyar Kurír