A párizsi Notre-Dame karnagya vezényel holnap a Mátyás-templomban

Kultúra – 2018. október 30., kedd | 17:49

A Mátyás-templomban koncertezik a Magyar Rádió Énekkara október 31-én, szerdán. A hangverseny érdekessége, hogy a kórust a párizsi Notre-Dame székesegyház karnagya vezényli majd – mondta Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője az M1 aktuális csatornán október 30-án.


Elmondta: a Notre-Dame huszonöt évesen kinevezett karnagya, Henri Chalet vezényletével mutatják be a legendás katedrális utolsó évszázadának kompozícióit, felhasználva a templom különleges adottságát, a két orgonát, amely a budavári Mátyás-templomban is rendelkezésre áll. Ezeket Hock Bertalan, valamint Deák László fogja megszólaltatni.

A koncert első felében két kortárs mű hangzik el, Yves Castagnet Messe Salve Regina című darabját Jean-Charles Gandrille Magnificatja követi majd, amely nemrég egy németországi komolyzenei fesztiválon nyert közönségdíjat – tette hozzá.

A harmadik misének, Louis Vierne Messe solennelle című művének magyar vonatkozása is van, hiszen a szerző tanárának, Charles-Marie Widornak édesapja az 1830-as évek elején vándorolt ki Magyarországról Párizsba – jegyezte meg Kovács Géza.

Forrás: MTI

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria