A veszprémi egyházmegyei zsinatokról szóló könyvet mutattak be

Kultúra – 2017. október 8., vasárnap | 13:00

A veszprémi egyházmegyében a 19–20. században tartott zsinatok és egyházmegyei tanácskozások forrásanyagát közreadó kötet bemutatóját szeptember 29-én tartották Veszprémben, a Szaléziánum épületében.

A veszprémi egyházmegye védőszentje, Szent Mihály arkangyal ünnepén mutatták be az MTA BTK Történettudományi Intézet gondozásában megjelent Egyházmegyei zsinatok és tanácskozások Veszprémben című kötetet, amelyet Gárdonyi Máté főiskolai tanár, balatonkiliti plébános állított össze és látott el tudományos igényű bevezetővel.

A kötet az utóbbi két évszázadban az egyházmegyében megtartott szinódusok anyagát tartalmazza.

A veszprémi püspökség területén középkori előzmények után előbb 1822-ben, majd az 1848-ban végül elnapolt nemzeti zsinatok előkészítése kapcsán került sor egyházmegyei szintű tanácskozásokra. Az első világháború végén megjelent új kánonjogi kódex rendelkezései értelmében előbb 1923-ban, majd a gazdasági világválság miatt az előírt tíz év helyett csak tizenegy esztendővel később, 1934-ben tartottak újabb szinódusokat. A napjainkig utolsó zsinat összehívására pedig a rendszerváltást, majd az egyházmegye felosztását és érseki rangra emelését követően, II. János Pál pápa útmutatása alapján, 1996-ban került sor.

A 2011 és 2017 között az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) támogatásával működött egyháztörténeti kutatócsoport ez alkalomból bemutatott veszprémi kötete mellett több egyházmegye zsinatainak anyagát is közreadta, összesen tizenöt kötetben.

A kutatócsoport vezető történészei Adriányi Gábor veszprémi egyházmegyés pap, felsőörsi prépost, nyugalmazott egyetemi tanár és Balogh Margit, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa voltak, akik az egyes hazai egyházmegyék elismert kutatóit kérték fel az egyháztartományi tanácskozások írott anyagának feldolgozására.

A könyvbemutatón Márfi Gyula veszprémi érsek távollétében Takáts István irodaigazgató köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Balogh Margit adott áttekintést a kutatócsoport által elvégzett munkáról, majd Adriányi Gábor ismertette a kötetet, kiemelve, hogy a zsinati határozatok mindig valamely korjelenségekre adott válaszok voltak, és felhívta a figyelmet arra, hogy számos, a zsinatokon tárgyalt probléma ma is létezik és megválaszolásra vár.

Forrás: Karlinszky Balázs igazgató, Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria