A zsoltárok szerepéről rendeztek nemzetközi konferenciát a Pázmányon

Kultúra – 2015. november 4., szerda | 18:38

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának hebraisztikai kutatócsoportja szervezésében 2015. november 3. és 4. között nemzetközi konferenciára került sor az egyetem Sophianum épületében „A zsoltárok szerepe a zsidó és keresztény hagyományban” címmel.

Az angol és német nyelven megrendezett konferencián a forrástörténeti, valamint a kortárs zsidó és keresztény zsoltárértelmezéssel kapcsolatos legújabb kutatások kerültek kifejtésre, melyeket az egyes témák kiemelkedő szakértői mutattak be.

A tudományos eszmecserére megjelenteket Fröhlich Ida, a szimpózium szervezőbizottságának vezetője és Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora köszöntötte.

A házigazda Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről Kamrada Dolores, Perendy László, Kocsis Imre, Kránitz Mihály, Varsányi Orsolya, Závoti Zsuzsa, Medgyesy S. Norbert, Fröhlich Ida és Szuromi Szabolcs tartottak előadást.

A konferencia színvonalát gazdagították a Budapesti Evangélikus Egyetem, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a University of Exeter, az Universität Wien, az Universität Jena, az Universität Hamburg, a Polis Institute Jerusalem, a Tebtunis Papyri Program of Berkeley neves előadói is.

A konferencián elhangzott hozzászólások alátámasztották a zsoltárok egyedülálló szerepét a hívő ember életében, mind a zsidó vallási kultúra, mind a keresztény liturgia kifejlődése tekintetében. Ennek a hatása mind a mai napig meghatározza az imádságos életet.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria