Aki segíthet nehéz döntésekben – Mária, jó tanács Anyja

Kultúra – 2017. május 6., szombat | 19:01

Aki segíthet nehéz döntésekben, nem más, mint maga a Szűzanya. Nem véletlenül nevezi őt a loretói litánia a „bölcsesség székének” és a „jó tanács anyjának”.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A világegyház április 26-án ünnepli Máriának azt a tulajdonságát, hogy jó tanáccsal tud segíteni minket nehézségeinkben – május pedig Mária hónapja, mert „ő minden megújulás és szépség forrása” (Magyar katolikus lexikon).

Életünk során újra és újra döntéshelyzetbe kerülünk. Pályaválasztás, házvásárlás, párkeresés és párválasztás, hivatástisztázás – csak néhány azon területek közül, melyekben döntést kell hoznunk.

Mit tegyünk ilyenkor? Ki tud segíteni nekünk? Az Egyház mindig is arra biztatott, forduljunk ilyenkor a Szűzanyához. A loretói litániában Máriát a „bölcsesség székének” nevezik, hiszen Isten teremtményei közül az egyik legbölcsebbnek tartják őt. XIII. Leó pápa pedig a litániát kiegészítette egy újabb titulussal: „a jó tanács Anyja” – a Róma közeli Genazzanóban történt csodás események nyomán.

A legenda szerint II. Pál pápasága idején, 1467-ben a törökök Shkodrát (Albánia) ostromolták, s a város lakossága, főként két nemes család feje, Giorgio és De Sclavis, minden erejüket latba vetették, hogy a templomuk falán tisztelt úgynevezett Paradicsomi Mária-freskó képét megmentsék. A kép levált a falról, s ismeretlen utakon éjjel és nappal lángoszlopként vonult a két nemes előtt, végül 1467. április 25-én, Szent Márk napján megállapodott a Rómától 25 mérföldre fekvő város régi templomában: a nagy tiszteletben álló kép a levegőben lebegett.

A csodás kegykép az első pillanattól kezdve zarándokok sokaságát vonzotta. Ma is Genazzanóban található, holott a II. világháború alatt a templom nagy része megsemmisült; és napjainkban is számos csoda történik a városban és szerte a világon, melyet a kegyképen is tisztelt jó tanács anyjának tulajdonítanak.

Szűz Máriának jó néhány nehéz döntést kellett meghoznia élete során, elég csak az angyali üdvözlet pillanatára gondolnunk. Nem erőszakolták rá, döntését szabadon hozta meg.

XII. Piusz pápa, aki egész pápaságát a Jó tanács Anyja védelme alá helyezte, 1953. január 23-án egy imádságot írt a Jó tanács Anyja tiszteletére, mellyel közbenjárását kérhetjük a nehéz döntések idején:

Szűzanyánk, megindít minket a fájdalmas bizonytalanság, melyet az igaz és a jó keresése és elsajátítása közben élünk át, és lábaid elé borulunk, a Jó tanács Anyja édes titulusa alatt fordulva hozzád. Könyörögve kérünk téged: siess segítségünkre evilági tartózkodásunk e pillanatában, amikor a tévedés és a gonosz kettős sötétsége romlásunkra törekszik, tévútra vezetve elméket és szíveket.

Bölcsesség Széke és Tengernek Csillaga, világosítsd meg a kételkedés és tévedés áldozatait, hogy ne térítse el őket a jónak álcázott gonosz; erősítsd meg őket a szenvedélyek és a bűn ellenséges és romlásra vivő erői ellenében.

Jó tanács Anyja, esdd ki legsürgetőbb kérésünk meghallgatását: … [itt nevezd meg kérésedet], és kérd számunkra Isteni Fiadtól az erény szeretetét és az erőt, hogy a kétséges és nehéz helyzetekben az üdvösségünkhöz vezető utat tudjuk választani.

A te kezed által támogatva sértetlenül fogunk járni az úton, melyet Jézus, a mi Megváltónk tanított nekünk igéjével és példájával, követve az Igazság Napját szabadságban és biztonságban az élet csataterén keresztül, a te anyai Csillagod vezetése alatt, amíg végül el nem érünk az üdvösség kikötőjébe, hogy a zavartalan és örökkétartó békét élvezhessük Veled. Ámen.

Forrás: Aleteia.org; Magyar katolikus lexikon

Fotó: News.va

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria