Aktív szereplői vagyunk a szenvedéstörténetnek – Két résztvevő a pécs-tettyei ifjúsági passióról

Kultúra – 2018. március 22., csütörtök | 19:47

Virágvasárnap – március 25-én – idén is megrendezik a szabadtéri ifjúsági passiót Pécsett, a Tettyén. Két szereplővel, Kereszti Rékával és Őri Ákossal készítettek interjút a próbákon átélt tapasztalataikról a Pécsi Egyházmegye honlapja számára. A beszélgetést szerkesztve közöljük.

Az élőszereplős passiójátékot idén is a Pécsi Egyházmegye ifjúsági referatúrája szervezi, Nagy Norbert ifjúsági referens vezetésével. A rendezést a Keret Alkotó Csoport vállalta, Toldi Ildikó és Bognár Csaba irányításával.

– Milyen élmények gazdagították a próbákat?

Réka: A próbák során nem csupán az előadás bemutatására készültünk. Az első alkalmakon közösségépítő gyakorlatok segítségével megismertük egymást, illetve saját magunkat is, nyitottabbá váltunk. Így épült ki a bizalom egymás felé is.

Ákos: Egy ilyen rendezvény előkészítésében olyanok vesznek részt, akik hasonlóan gondolkodnak, van legalább egy közös pont az életükben. Ezért nagyon hamar családias légkör alakult ki a próbákon. Mindannyiunkban munkálkodott, hogy szeretnénk valamit adni a nézőknek, hiszen évről évre több ezren jönnek megnézni a passiót. Egyszerre megrázó és lenyűgöző, amikor a közönség pisszenés nélkül követi az eseményeket.

– Milyen belső változáson mentetek át, miközben a szerep által jobban megismertétek a szenvedéstörténetet?

Réka: Az események dramatizálásával különlegesen leszünk részesei a történetnek, belekerülünk a cselekménybe. Így – ellentétben azzal, amikor csak hallgatjuk az evangéliumi szakaszt – aktív szereplői vagyunk a szenvedéstörténetnek.

Ákos: Az én szerepem Heródes, akinek teljesen ellentétes a személyisége az enyémmel. Nagy odaadást kíván tőlem, hogy belehelyezkedjem az uralkodói viselkedésbe; és a többieken is észrevettem, hogy átszellemülnek a szerep kedvéért. Az egyik pillanatban még mi vagyunk a színpadon egy jelenetben, aztán a többieket figyeljük egy másikban – nagyon sokat ad nekünk is ez a folyamat.

– Hogyan változott bennetek a passió mint történet?

Réka: Amiatt, hogy belülről éljük meg az eseményeket, más hangsúlyt kap a húsvét ünnepe. Eleinte nehéz volt belehelyezkedni a történelmi korba, milyen volt az akkori Jeruzsálem, hogyan éltek és viselkedtek az emberek. Ezt az improvizatív játékok segítségével átéreztem, és így a húsvéti események mélyebb értelmet nyernek.

Ákos: Valóban, amikor a húsvéti vigílián ismét hallom a feltámadást megelőző eseményeket, már másképp figyelek a szövegre. Nem kívülálló vagyok, hiszen ennek én magam is a részese voltam. Ebben segít, hogy Norbi atya (Nagy Norbert ifjúsági referens – a szerk.) minden próba elején felolvas a Szentírásból, és olyan magyarázatot ad, amely motivál minket: „Légy ott, mutasd meg magad, és csináld a feladatod!”

– Miért ilyen népszerű az ifjúsági passió, hogy évről évre több ezren járják végig a szereplőkkel a keresztutat?

Réka: Mert szabadtéren, a városlakók számára népszerű helyszínen járjuk az utat. Azzal, hogy a közönség követi az eseményeket, részese lesz az előadásnak. A nézők is bevonódnak a cselekménybe, és máris nem 2018 márciusában, Magyarországon vannak, hanem a közel kétezer évvel korábbi Jeruzsálem utcáján követik a szenvedéstörténetet.

Ákos: A tömegjeleneteket éppen ezért úgy rendezzük, hogy egy-egy szereplőt szándékosan beküldünk a nézők közé. A kiáltások és énekek is szó szerint minden irányból körülveszik a közönséget, interaktívvá válik a játék.

Az ifjúsági passiót 2018. március 25-én 15 órától láthatják az érdeklődők Pécs-Tettyén, a parkban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Egyházmegye; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria