ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNUNK! - Alessandro testvér énekével - VIDEÓVAL

Kultúra – 2013. december 24., kedd | 18:05

Az Assisiben élő fiatal ferences új lemezén karácsonyi dalokat énekel. A Magyar Kurír Szerkesztősége Alessandro testvér énekével kíván áldott, békés karácsonyt honlapunk minden kedves olvasójának!

A Magyar Kurír Szerkesztősége Alessandro testvér énekével kíván áldott, békés karácsonyt honlapunk minden kedves olvasójának!

„Jézus: a gyermek Isten, aki szívünk jászolát, szeretetünk szalmáját, életünk istállóját választja, hogy ott szülessen meg. A szegény gyermek, aki befogadja szegénységünket; Isten, aki nem félelmet akar kelteni bennünk, hanem csak a szeretetét akarja ajándékozni nekünk” – vallja a karácsony öröméről Alessandro Brustenghi fiatal ferences szerzetes, aki Assisiben él rendtársaival.

Mindig szeretett énekelni, és amióta a Decca megjelentette első lemezét, elindult a hírnév útján. Pedig alapvetően inkább félénk, nyugodt természetű.

A Pavarotti lemezeit is megjelentető, tekintélyes Decca lemezkiadó 2012-ben szerződést ajánlott neki. Ezzel ő lett az első szerzetes, aki egy élvonalbeli kiadóval szerződött. Huszonöt ország szakértői ültek össze egy irodában Westminsterben, hogy kidolgozzák a marketing-stratégiát; a Youtube-on közzétett Panis Angelicus pedig azonnal meghódította a hallgatóságot.
Alessandro testvér azonban ezt követően sem tett másképp, mint annak előtte: hazament a kolostorba, éli a szerzetesek szerény életét. Szegénységi fogadalmat tett, pénzt nem fogad el, a tiszteletdíjakat a rend jótékonysági céljaira fordítják. Interjúkat csak engedéllyel ad. A La Repubblica újságírói a Santa Maria degli Angeli egy kis kápolnájában találkoztak vele, szerzetestársai kíséretében. A zenei business világának sztárjai között ő valószínűleg igazi "antisztár". 

Már hét éve tanult zenét, amikor úgy érezte, hogy az Úr más szolgálatra hívja. Isten üzenete az volt számára, hogy gondoljon másokra, éljen szeretetközösségben, és inkább kérdezzen, mintsem válaszokat gyártson. Látott egy filmet Szent Ferencről, és megértette, hogy ezt az életet kell választania: elszakadni mindentől, és önmagát teljesen Istennek adni.

Végigment a szerzetessé válás hosszú útján, örökfogadalmat tett, és azt is elfogadta volna, hogy le kell mondania az éneklésről. A gondviselés azonban másképp működött.  A kolostor családias közösség, amelyben a fő szabály: elsők a többiek, azután következel te. Mivel ezt a többiek is így gondolták, támogatták őt, megélhette tehetségét. Vallja, hogy szerzetestársai nélkül nem menne semmire. Elöljárója éberen őrködik felette, hogy siker és alázat, e két egymásnak ellentmondó dolog megférjen egymás mellett.

A hírnévről Alessandro testvér csak ennyit mond: „ha nem arra szolgál, hogy hírét vigye Isten szeretének, akkor nem ér semmit.”

Assisitől Amerikáig: sztár lett a ferences testvérből —  korábbi cikkünkben - mely 2013-ban a Magyar Kurír legolvasottabb, legnézettebb írása lett - még többet olvashatnak róla.

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria