Alessandro testvér nagy sikerű koncertet adott a Szent István-bazilikában

Kultúra – 2014. február 20., csütörtök | 23:01

Az öröm hangja címmel jótékonysági koncertet adott a budapesti Szent István-bazilikában csütörtök este az Assisi hangja néven ismert olasz ferences szerzetes, Alessandro Brustenghi. A hangverseny fővédnökei Áder János köztársasági elnök és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius voltak. A koncert médiatámogatója a Magyar Kurír volt.

A zsúfolásig megtelt Szent István-bazilika közönsége előtt a fiatal szerzetes – akinek felmenői között magyarok is vannak – ezúttal a felújítás alatt álló Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely javára énekelt.

A gyűjtéssel egybekötött ingyenes koncerten egyházi kórusművek és szólóének-darabok hangzottak el, mint pl. az Ave MariaPanis Angelicus, vagy a Napfivér, Holdnővér című darabok. Alessandro Brustenghinek már két albuma is megjelent: La voce di Assisi (Assisi hangja) című lemezét a részben Betlehemben felvett Voice of Joy (Az öröm hangja) követte, melyen karácsonyi dalokat ad elő.
A Szent István-bazilikában csütörtökön 19.30-kor kezdődött ingyenes koncertre nem kellett előre jegyet váltani. Az állóhelyekkel együtt a templomban több mint ötezer ember fért el. Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója szerkesztőségünknek elmondta: a koncertre az ország minden területéről, sőt Pozsonyból, Érsekújvárról és Erdélyből is érkeztek zarándokok. 

A koncerten jelen volt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége; Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége; Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius; és a közélet számos képviselője.

A körülbelül egyórás hangverseny Alessandro testvér személyes tanúságtételével kezdődött, ahol kérdésre válaszolva magyar gyökereiről, hivatásáról és az umbriai ferences közösség be-, és elfogadásáról beszélt. A ferences tenor a szentkúti kegyszobor jelenlétében énekelt, amely a helyi felújítási munkák miatt tavaly ősz óta a bazilikában vendégeskedik. Alessandrót a koncerten az ELTE olasz tanszékének kórusa, a La Caffettiera Stioppéta kísérte. A koncert a szentkúti zarándok-ima elimádkozásával ért véget.
Az előadást követően Alessandro testvér a Magyar Kurírnak elmondta: minden elképzelését felülmúlta a hazánkban és a koncerten tapasztalt testvéri fogadtatás. Úgy jár először közöttünk, mintha mindig is itt élt volna - mondta. A koncert sikerének kérdésére - kezét az ég felé tárva - annyit mondott: „Istené az egyedüli dicsőség!”

A ferences testvér a holnapi nap folyamán a Duna-kanyarban található szentendrei és esztergomi ferences gimnáziumokba látogat, majd szombaton – folytatva útját – Horvátországba utazik.

Akik nem tudtak részt venni a koncerten, és segíteni szeretnének, alapítványi számlára is befizethetik adományaikat. A Ferences Alapítvány számlaszáma: 11600006-00000000-49195664. Kérik ebben az esetben feltüntetni: „a Nemzeti Kegyhely javára”.

A Magyar Kurír és a Bonum TV együttműködésében a koncert hamarosan több részletben elérhető lesz honlapunkon.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria