Az Ars Sacra Fesztivál és a Kulturális Örökség Napjainak programjai Bács-Kiskun megyében

Kultúra – 2016. szeptember 15., csütörtök | 11:45

Orosz fémikonok kiállításával, ingyenes tárlatvezetésekkel és épületbejárásokkal, valamint kulturális értékek játékával is várják az érdeklődőket Bács-Kiskun megyében a Kulturális Örökség Napjai és a X. Ars Sacra Fesztivál keretében.

A. Mojszejev: Kereszt siratókkal, orosz ikon, 19. század

Válogatott Cifrapalotaságok címmel ifj. Gyergyádesz László művészettörténész vezet épületbejárást térben és időben, pincétől a padlásig szeptember 17-én, szombaton Kecskeméten, hogy a látogatók az 1903-ban átadott bérpalotától ismereteikben eljussanak napjaink múzeumáig. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Lechner-iskola jellemzőit mutató szecessziós stílusú épület minden egyes látható és mára már láthatatlanná vált részletével, köztük a múzeumi működést biztosító, ám a nagyközönség előtt elzárt terekkel is.

A X. Ars Sacra Fesztivál keretében „A Szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon...” Az orosz fémikonok művészete címmel nyílik kiállítás szombaton szintén a kecskeméti Cifrapalotában. A tárlat válogatás Ruzsa György professzor magángyűjteményéből.

A szervezők az MTI-nek nyilatkozva elmondták: az ikonokat, vagyis a keleti kereszténység szentképeit sokan ismerik és csodálják. Ám a fémikonokat, a rézből öntött, gyakran sokszínű zománccal díszített kicsiny műremekeket már kevesebben. A fémikonokat imádkozás és elmélkedés közben gyakran simogatták, csókolgatták. (Ezért láthatunk a viszonylag nem régi ikonokon is finoman kopott felületeket.) Gyakran gondoltak az ábrázolt szentek hősies és nemes cselekedeteire, gyakran kérték közbenjárásukat, bíztak az ikon csodatévő erejében.

Jepifanyij Premudrij, a 14–15. században élt óhitű szerzetes önéletírásában felidézte, hosszasan küzdött a gonosszal, a gonosz szellemekkel, „s egyszer csak a jobb karomra pillantottam, ahogy ott a bal oldalamon feküdtem, hát a Szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon. …Megtelt az én szívem nagy örömmel és krisztusi vigassággal. Dicsőítettem Krisztust és a Szűzanyát…” – olvasható a kiállítás ajánlásában.

Az Istenszülő oltalma, orosz ikon, 18. század

A bajai zsinagóga és a volt zsidó hitközségi székház, az egykori iskola épületével ismerkedhetnek meg a látogatók a Betekintés a kulisszák mögé című program keretében szeptember 17-én, szombaton délelőtt. A napjainkban könyvtárként és művelődési központként működő intézmény – a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódó – körsétája a régi könyvek termének látogatásával kezdődik, ezt követi a gyermekkönyvtár bemutatása. A múltidézés közben a pinceraktáron keresztül végül a zsinagóga épületébe jutnak a látogatók.

Kalocsán a Liszt Ferenc Zeneiskola alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából nyílt kiállítással kapcsolódnak az országos programsorozathoz. A Visky Károly Múzeum földszinti folyosóján a vitrinekben tárgyi emlékeket, képeket, dokumentumokat, újságcikkeket, valamint a zeneiskolából származó, még válogatás alatt álló tárgyakat tekinthetik meg a látogatók. A tárlat mellett bemutatják a zeneszerző és zongoraművész Liszt Ferenc, az író és tanár Száva István, valamint a szintén pedagógus és zeneszerző Sztára József munkásságát is.

Kerékpárral és gyalogosan is teljesíthető a Kiskunhalas főteréről szombaton 13 órakor induló „Cool-Túra”. A térség kulturális értékeit játékosan megismertető út során hat kérdésre kell megtalálniuk a résztvevőknek a válaszokat a város több pontján. A helyes megfejtők között ajándékot sorsolnak ki.

Gyergyókilyénfalvi és lakiteleki értékek találkozójára várják az érdeklődőket a Tőserdei Pálinkaház udvarán szombaton délután. A programok között szerepel pálinkaváros-látogatás, könyvbemutató, fotókiállítás, régészeti előadás, interaktív drónröptetés, mesemondás, kézműves-foglalkozások, kürtőskalács-készítés és -kóstoltatás, valamint népzenei koncert és táncház.

Forrás: MTI

Fotó: Múzeum.kecskemét.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria