Az Elocuencia Barroca argentin együttes ad barokk zenei koncertet a Dóm Kőtárban Pécsett

Kultúra – 2017. február 4., szombat | 14:22

Élőben ritkán hallható zenei különlegességnek ad otthont február 25-én, szombaton 18.00 órától a Dóm Kőtár Pécsett. Az Elocuencia Barroca nevű, hangszeres és énekes zenészekből álló argentin formáció a dél-amerikai katedrálisok barokk zenéjét hozza Magyarországra.

Hosszú időn keresztül, a 16. századtól a 19. század elejéig a latin-amerikai székesegyházakban – csakúgy, mint a ferences, domonkos és jezsuita missziókban – meghatározó része volt a vallásgyakorlásnak és az istentiszteletnek a zene. A zeneszerzők spanyol mesterek, Amerikában született spanyol leszármazottak és kreolok voltak. A katedrálisokban és a missziókban működő ének- és zenekarok meglepően magas színvonalú zenei tevékenysége azonban néhány évtizedre feledésbe merült.

A 20. század utolsó évtizedeiben a kutatók – köztük Leidemann Sylvia, az Elocuencia Barroca művészeti vezetője – vizsgálni és rendszerezni kezdték a régi kéziratokat, kottatárakat. A felbecsülhetetlen értékű leleteket előadóművészek és zenetudósok, publikációk és koncertek révén népszerűsítik, közvetítve az utókornak egy különös körülmények között fogant, egyedülálló zenei világ kincseit.

Az autentikus hangszereken megszólaló perui, bolíviai, mexikói dallamok mellett olyan különlegességek is szerepelnek a programban, mint a magyarok és csehek királynőjének tiszteletére írt billentyűs darab, vagy a chilei őslakosok nyelvén felcsendülő misszionárius ének.

A programra a belépés díjtalan.

***

Leidemann Sylviával A Szív 2015 novemberi, „A lélek zenéje – a zene lelke” című számában Mihályi Anikó készített interjút, amelyet ITT olvashatnak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria