Az Országos Magyar Cecília Egyesület is készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

2018. január 6. szombat 14:00

Tavaly ünnepelte megalakulásának 120. évfordulóját az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE), a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyházzenei tanácsadó testülete. Ribáry Zoltán tájékoztatta szerkesztőségünket.

Tavaly november 27-én, a jubileumi esztendő évzáró vezetőségi ülésén és az azt követő közgyűlésen Beer Miklós elnök, Tardy László társelnök, Tóth József titkár, az egyházmegyék zeneigazgatói és a székesegyházak karnagyai, valamint a tagság képviselői megemlékeztek a szervezet eddigi tevékenységéről, illetve szót ejtettek a jelenről és a jövőről is.

Az egyházmegyék zeneigazgatóinak beszámolói után Varga László központi igazgató elmondta, szeptember 2-án, az OMCE megalakulásának évfordulóján hálaadó szentmisét celebrált Fatimában, melyben megemlékezett az indulásról, az azóta eltelt hosszú idő alatt végzett munkáról, a történelmi nehézségekről és a rendszerváltás utáni időkről egyaránt, imájába foglalta az alapítókat, a korábbi vezetőket, az elhunyt tagokat, a magyar egyházzene ügyét pedig Szűz Mária oltalmába ajánlotta.

Az OMCE vezető egyházzenészei számára új lendületet hozott a II. vatikáni zsinat Sacrosanctum Concilium kezdetű liturgikus konstitúciója, az anyanyelvű liturgikus éneklés engedélyezése, a hívek bevonása a korábban az énekesek számára fenntartott részek éneklésébe. Az egyesület egyházzenész szakemberei segítségével készültek el többek között a liturgikus szövegek magyar fordításai, a Misekönyv és az Olvasmányok könyve énekelt részei, a temetési szertartás énekei. Az OMCE gyűlésein hangzottak fel először az 1966 után komponált magyar nyelvű ordináriumok – emelte ki a múlt század közepe után kezdődött megújulás történetéből a központi igazgató, aki épp húsz éve tölti be ezt a tisztséget.

A vezetőségi ülésen Tardy László társelnök a közeljövőre tekintve felajánlotta az OMCE segítségét a 2020-as, budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus bizottságának, melynek munkáját főként kórusok szervezésével, a központi ünnepségek és szentmisék magas színvonalú egyházzenei rendezésével tudja segíteni.

Varga László összegzésként kiemelte, az éneklésében az OMCE jelen lévő tagjai képviselték az egész országban működő tagságot: püspököket, papokat, karnagyokat, kántorokat, tanárokat és pártoló tagokat – azt a több ezer személyt, akik hazánkban az egyházzene sorsát szívügyüknek tartják, és sokat tesznek azért, hogy annak színvonala egyre magasabb legyen, művelése pedig mindig önzetlenül, hitelesen és lélekkel történjen.

Fotó: Váci Egyházmegye; Merényi Zita; Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
palmer-buckle-ghanai-ersek-kereszteny-europa-elarulja-keresztennye-lett-afrikat
Palmer-Buckle ghánai érsek: A keresztény Európa elárulja a kereszténnyé lett Afrikát!

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros, prímás meghívására érkezett Magyarországra április közepén. Országáról és az afrikai egyház helyzetéről kérdeztük.

2018. április 24. kedd
ujraszenteltek-felujitott-600-eves-romai-katolikus-templomot-mariapocson
Újraszentelték a 600 éves római katolikus templomot Máriapócson

Visszanyerte eredeti formáját Máriapócs 15. századi katolikus temploma, melynek újraszentelését Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök bérmálással egybekötött szentmise keretében végezte április 22-én.

2018. április 24. kedd