Beethoven-emlékkoncert és -ősbemutató a Mátyás-templomban

Kultúra – 2017. április 30., vasárnap | 13:00

Beethoven IX. szimfóniájának két orgonára és kórusra készült változata május 7-én este 8 órától csendül fel először a Mátyás-templomban. Az átiratot Szabó Balázs orgonaművész, orgonaszakértő készítette. Az ősbemutató Beethoven Budán adott hangversenyének évfordulójára esik.

Szabó Balázs felkérésre készítette el az átiratot. „Sokat foglalkoztam a Beethoven szimfóniák Liszt-féle zongora-átirataival korabeli zongorákon, de ez a feladat mégis egészen más – mondta el a Várnegyed újságban megjelent interjúban az alkotói folyamatról. – Egy adott akusztikai térbe és egy konkrét apparátusra kellett most átírni a darabot, ami sok kihívást hozott. Az átirat mindig átirat marad, emiatt sosem szabad tőle azt várni, hogy tökéletesen leutánozza mindenben az eredetit – tette hozzá. – Valahol az átírónak is ez a kihívás: nem utánoznia kell, hanem egy olyan újat alkotni, ami ugyan eszünkbe juttatja az eredetit, de önmagában is meggyőző eredetiként hat. Zenekari átiratok szempontjából az orgona tökéletes médium, hiszen a zenekari faktúra jellegzetességeit kiválóan meg lehet rajta jeleníteni.”

A hangverseny a Beethoven Budán Fesztivál szervezésében valósul meg. Vannak zeneszerzők, akik rengeteget utaztak, de Beethoven nem tartozott közéjük. Ritkán és csak rövid időre hagyta el Bécset. Nem járt a korszak európai nagyvárosaiban, de még Berlinben sem. 1800. május 7-én azonban, egy hónappal első szimfóniájának bécsi bemutatóját követően, Beethoven a Várszínházban adott kamarahangversenyt. A Budavári Önkormányzat e fellépés 200. évfordulóján hangversennyel idézte fel Beethoven emlékét. A koncertek hagyományából az évek során fesztivál lett: a Beethoven Budán Fesztivál.

További információ és jegyvásárlás a fesztivál honlapján.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; Beethoven Budán Fesztivál

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria