Bekerült a megyei értéktárba a bátai Szent Vér-kegyhely

Kultúra – 2018. június 28., csütörtök | 15:27

Bogyiszlón rendezték meg június 22-én a „Vár a megye” nevet viselő megyei napot, amelynek keretében a Tolna Megyei Értéktár Bizottság átadta a kiemelt megyei érték elismeréseket, amit idén többek között a bátai Szent Vér-kegyhely is elnyert.

Ahogy a nemzeti értékek közül kiemelkednek a hungarikumok, úgy emelkednek ki a Tolna megyei értékek közül a „tolnaikumok”. Olyan értékek, amelyeket nemcsak Tolnában, de Magyarországon, sőt az országhatáron túl is sokan ismernek.

Idén négy új tolnaikummal gazdagodott a megyei értéktár: a paksi atomenergetikai szaktudás, a sióagárdi hímzés, népviselet és a Hímzésmúzeum, Lázár Ervin írói munkássága, valamint a Pécsi Egyházmegye bátai Szent Vér-kegyhelye is elnyerte a kitüntető címet.

A bizottság a díjak átadásán kiemelte, hogy nem csupán az építészeti örökségekben keresik az értékeket, hanem a szellemi, így az egyházi értékeket is kutatják. A magyarországi szerbek egyetlen kegyhelye, Grábóc is a megyében található, s már elnyerte a tolnaikum címet, jogos tehát, hogy az egyetlen magyarországi Szent Vér-kegyhely is megkapja az elismerést.

A díjat Udvardy György pécsi megyéspüspök és Sümegi József diakónus, a Szent Vér-kegyhely őre vette át június 22-én Bogyiszlón.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Egyházmegye; Tolna Megyei Értéktár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria