Békéscsaba lesz idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja

Kultúra – 2018. április 30., hétfő | 13:03

Békéscsaba lesz az idén május 15. és 20. között zajló Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja. A Filharmónia Magyarország fesztiválja 2018-ban az evangélikus egyházzenét állítja középpontba.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvény április 19-i békéscsabai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért választották a békési megyeszékhelyet a rendezvény központjául, mert itt él a legnagyobb evangélikus közösség Magyarországon.

Az alföldi város mellett Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Nyíregyházán, valamint egy program erejéig Mezőberényben is rendeznek hangversenyeket. A fesztivál középpontjában idén Johann Sebastian Bach művei állnak; a rendezvény kiemelt fellépője a German Brass rézfúvós zenekar, valamint a Cantores Minores, a Helsinki Evangélikus Püspökség fiúkórusa.

Az egyházzenei fesztivál nyitánya május 15-én a budapesti Mátyás-templomban lesz, ahol a German Brass Bach műveiből összeállított műsora hangzik el. Az együttes ezt követően Debrecenben, majd május 17-én a szegedi dómban lép fel. A Cantores Minores fiúkórus több városban is hallható lesz: Pécsett, Békéscsabán és Nyíregyházán is koncerteznek a Budapesti Vonósokkal közösen. Békéscsabán a kórus mellett május 18-án a világ legkeresettebb csellistájaként számontartott Várdai István, valamint Fejérvári Zoltán, a 2017-es Montreáli Nemzetközi Zongoraverseny győztese ad koncertet. Egy nappal később a Lutheránia Ének- és Zenekar Luther-énekeket és feldolgozásokat játszik az evangélikus kistemplomban.

A fesztivál zárása is Békéscsabán lesz május 20-án, ünnepi istentisztelet keretében – tette hozzá Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató. Kiemelte, hogy a rendezvény során mindig szerveznek kurzusokat is, idén Finta Gergely orgonaművészt és Ittzés Gergely fuvolaművészt kérték fel. Ők ketten hangversenyt is adnak a mezőberényi evangélikus templomban május 16-án.

Túriné Kovács Márta, a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális osztályvezetője elmondta: Békéscsaba idén mintegy tízmillió forintot áldoz kóruszenei eseményekre, az egyházzenei fesztivált egymillió forinttal támogatják. Hozzátette, hogy zajlik az evangélikus nagytemplom felújítása, Magyarország legnagyobb evangélikus templomában októberben – Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából – egy 300 tagú kóruszenei estet terveznek.

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivált idén negyedik alkalommal rendezik meg. Első évben a bizánci egyházzenére fókuszáltak, akkor Nyíregyháza volt a központ. Pécsett a római katolikus, tavaly Debrecenben a református egyházzene adta a fesztivál témáját.

A részletes programok a www.egyhazzeneifesztival.hu oldalon találhatóak meg.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria