Hetedszer ül össze a nemzetközi ökumenikus zsűri a miskolci CineFesten

Kultúra – 2017. szeptember 6., szerda | 12:51

A miskolci CineFest filmfesztivál az egyedüli Magyarországon, ahol – immáron hét éve – nemzetközi ökumenikus zsűri is értékeli a benevezett alkotásokat. A 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, hazánk egyik legfontosabb filmes rendezvénye szeptember 8-tól 17-ig várja a közönséget.

A nyitófilm szeptember 8-án, pénteken 17 órakor a Sörgyári capriccio lesz – a rendező, Jiří Menzel és a főszereplő, Magda Vášáryová jelenlétében. Az Oscar-díjas rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata Vášáryová pedig a nyitóünnepségen átveszi a Jameson CineFest 2016-ban alapított Európa-díját, amelyet tavaly elsőként Juliette Binoche kapott meg. Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja, akinek már első filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon húsz évre dobozba került, hogy aztán az 1989-es berlini filmfesztiválon, példátlan módon a rendezvény történetében, elnyerje az Arany Medvét.

A fesztiválon évről évre a világ minden tájáról érkezett filmek versengenek a díjakért és a nézők kegyeiért. A filmvetítések mellett több érdekes szakmai rendezvény és kerekasztal-beszélgetés színesíti a programot. Az esemény minden programja és vetítése ingyenes.


Kézdi Beáta

A miskolci CineFest az egyetlen magyarországi filmes seregszemle, ahol ökumenikus zsűri is értékeli az alkotásokat. A világ számos neves fesztiválján évtizedek óta jelentős presztízzsel működő ökumenikus zsűrik mintájára 2011 óta vesz részt ilyen grémium a Cinefesten is. A négyfős testület tagjait a SIGNIS (Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége) és a protestáns INTERFILM delegálja. A két magyar tag: Kézdi Beáta, az Evangélikus Élet és a Heti Válasz újságírója; illetve Erhardt Ágoston, a közmédia vallási szerkesztőségének vezető szerkesztője; Christine Ris Svájcból érkezik, Magali van Reeth, a SIGNIS európai alelnöke pedig Franciaországból.

Az ökumenikus zsűrik – a filmszakmai szempontok mellett – a bibliai tanításból fakadó értékek mentén is vizsgálják és véleményezik a filmeket. Talán nem is tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben számos közismert és több magyar film is megkapta az ökumenikus zsűri díját Cannes-ban, Berlinben, Velencében, Locarnóban vagy éppen Montrealban. Például 1973-ban az Illumináció, 1974-ben a Tűzoltó utca 25., 1979-ben a Sztalker, 1980-ban a Vasárnapi szülők és a Konstans, 1981-ben A vasember, 1986-ban az Áldozathozatal és Az én kis falum, 1989-ben a Montreáli Jézus, 1991-ben a Veronika kettős élete, 1997-ben az Eljövendő szép napok, 1996-ban a Ments meg, Uram! és a Titkok és hazugságok, 2001-ben a Torzók, 2011-ben Nader és Simin – Egy elválás története, 2016-ben Én, Daniel Blake, valamint 2017-ben a Testről és lélekről.


Lázár Kovács Ákos

Idén Conditio Humana címmel műhelybeszélgetésre is sor kerül az ökumenikus zsűri művészeti és filmintézményi feladatairól. Minden műalkotás összetett emberképpel dolgozik – az alkotók vízióját tükrözi az emberről és életéről. A műhelybeszélgetés az embert mint spirituális lényt állítja a középpontba a jelenkori filmtörténetben is tapasztalható „spirituális reneszánsz” jelenségén keresztül. A beszélgetés résztvevője lesz az ökumenikus zsűri tagjain kívül Ingrid Glatz Svájcból az INTERFILM képviseletében és Lázár Kovács Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének vezetője, a SIGNIS európai elnöke.

* * *

A nagyjátékfilmes versenyprogram egyetlen magyar résztvevője Vékes Csaba A hetedik alabárdos című munkájával, mely a Filmalap Inkubátor programjának keretein belül elkészült első film. A napjaink színházi világában játszódó szatíra egy karriertörténet, melyben egy mellőzött színész, egy váratlan felkérésnek köszönhetően az „örök statiszta” szerepéből a teátrum vezető rendezőjévé válik, és nemcsak a saját álmaiért, hanem az egész társulatért kezd küzdeni.


Jelenet az „Ultra” című filmből

Nagy érdeklődésre számíthat Simonyi Balázs Európa Filmdíj shortlistre került, számos A kategóriás fesztivált megjárt filmje, az Ultra, mely szeptember 21-én debütál a mozikban. A fesztivál programjában azonban ezt megelőzően, premier előtt látható. A film egyszerre mutatja meg a fizikai teljesítőképesség határát és az emberi lélek mélyét, miközben öt versenyző küzdelmét láthatjuk a legendás Spartathlon futóversenyen – mégpedig úgy, hogy a rendező egyben az egyik főszereplő is az ötből. Simonyi Balázs eddig négyszer teljesítette a Spartathlont, ezt az Athéntól Spártáig tartó, és egy 1200 méter magas hegyet is meghódító futóversenyt, melynek során 36 órás limitidőn belül 246 kilométert tesznek meg a célba érők. Az Ultra izgalmas, őszinte és magával ragadó doku-roadmovie a rendező és sorstársai megpróbáltatásairól, melynek során elképesztő fizikai erőpróbából adódó önismereti megmérettetésen is átesnek a versenyzők. Van, aki csak legyőzi önmagát, van, aki mérhetetlen súlyú traumát dolgoz fel a kilométerek alatt, de mindannyian mélyebben megismerik, elfogadják önmagukat.

Az Ultra alkotói egy realisztikus hosszúságú B-Rollt is készítettek, amely egy elit versenyző tempójában „futja végig” a távot, az eseményeket a saját szemszögéből láttatva. Ez a kiegészítő film a közönség előtt először a miskolci programban debütál, nem is akárhogyan: a nézőknek lehetősége van a 25 órás B-Roll alatt valóban futni a fesztiválon kiállított futópadon. A versenyzők 30 perces vagy akár egyórás váltásban lehetnek részesei a virtuális Spartathlonnak szeptember 9-én, 17 órától egészen másnap 18 óráig. A versenyen egy-egy félórás etapra beneveznek a film alkotói is. Az Ultra fesztiválvetítésére – ugyancsak az alkotók jelenlétében – a versenyt követően, szeptember 11-én 17 órakor kerül sor.


Egy képkocka a Valahol Európában című Radványi-filmből

A Cinefesten hagyományos módon nemcsak a legfrissebb alkotásokat lehet látni, de örökzöld vagy akár elfeledett klasszikusok is újra vászonra kerülnek. A Szabó István védnökségével futó CineClassics programja idén a 110 éve született Radványi Géza előtt tiszteleg. A Valahol Európában csodálatosan felújított kópiájának világpremierje szeptember 15-én lesz Miskolcon. Ki ne ismerné A tizedes meg a többiek aranyköpéseit, melyben a korszak legnagyobb színészei parádéznak? A Filmarchívum által nemrég szintén felújított kópiát a CineFest közönsége most mozivásznon is megnézheti a tíz éve elhunyt Darvas Ivánra emlékezve. A 90 éve Miskolcon született animációs filmes, Dargay Attila emlékére a Színészmúzeumban nyílik kiállítás, a moziban pedig a Vuk és a Lúdas Matyi vetítésével emlékezhetnek a mai és az egykori gyerekek. Roger Moore is feltűnik a vásznon két remekbe szabott klasszikusával. A kém, aki szeretett engem és a Szigorúan bizalmas című filmeket újra moziban nézhetik meg az érdeklődők Miskolcon.


Jézus Krisztus Szupersztár

A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában idén a musical áll. A programban éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia remekmű, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Napfény a jégen című magyar zenés film.

Két friss zenés dokumentumfilmet is láthat a közönség a MusicDocs blokkban. Az Oscar-díjas Ron Howard (Egy csodálatos elme; Apolló 13) rendezte The Beatles: A hét nyolc napja című film idén elnyerte a legjobb zenés filmnek járó Grammy-díjat. Egy másik nagy zenei legenda, Whitney Houston karrierje mögé pillant be a Whitney: Lehetek önmagam című munka (rendezte: Nick Broomfield; Rudi Dolezal). Az eddig sosem látott felvételeket is bemutató dokumentumfilm bemutatja a hang mögötti ember történetét, miközben az ismert slágerek is felcsendülnek.

Fotó: Evangélikus.hu, MTVA, INTERFILM, SIGNIS

Hajnal Gergely/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria