Csajkovszkij versenyművét játszotta Bogányi Gergely a Szent László-napokon

Kultúra – 2017. június 27., kedd | 8:38

Június 26-án a Szent László-napok ünnepi koncertjének szólistája volt Bogányi Gergely. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjére megtelt a győri Dunakapu téren felállított nézőtér.

KÉPGALÉRIA ― klikk a képre!

A sokaságot Veres András megyéspüspök köszöntötte. „Lászlóban lett kereszténnyé és szentté” ― idézte a Szent László-év jelmondatát, és rámutatott arra az értékre, amit egy nemzet életében a szentek léte jelent. „A szentek óriások, vállukon állva messzebb látunk. Lászlóról azt jegyezték fel, egy fejjel kimagasodott a többi ember közül. Ez fizikailag és erkölcsileg is érvényes rá. Olyan valaki volt, akire feltekinthetünk, és az ő vállain állva ráláthatunk múltunkra, és jelenünk konfliktusait másként értékeljük” ― fogalmazott a megyés főpásztor.

Bogányi Gergely zongoraművész és a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjét Berkes Kálmán karmester, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője vezényelte.

Berkes Kálmán a Szent László-napi koncert programját ismertette. A karmester azt fogalmazta meg, László egyszerre jelenti Magyarország dicsőségét és a kereszténységünk megszilárdulását.

A győri filharmonikusok elsőként Erkel Ferenc ünnepi nyitányát adták elő, majd Csajkovszkij b-moll zongoraversenye következett, befejezésül Liszt Les Préludes műve hangzott fel.

„Valamennyi koncertalkalom fontos számomra, a győri hangversenyre mégis kiemelt eseményként tekintek, különösen Szent László személye és az ünnep miatt. A lovagkirály szellemi hagyatéka, öröksége, lelkisége máig hat. De meg kell jeleníteni, tudnunk kell róla! A felejtés ellenszereiként hatnak a Szent László-év eseményei. Nekem ezért is sokat jelent, hogy most Győrben játszhatok ― nyilatkozta a Szent László-napok kapcsán Bogányi Gergely.

A koncertet Kiss Gy. László tárogatóművész szerenádja követte a Püspökvár tornyából.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria