A dél-koreai Massimo Choir vendégszereplése a pécsi székesegyházban

Kultúra – 2015. szeptember 24., csütörtök | 15:51

Az Ars Sacra Fesztivál keretében szeptember 23-án este a Dél-Koreából érkezett Massimo Choir volt a pécsi székesegyház vendégkórusa a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oktatóinak és diákjainak rendezett tanévnyitó koncerten.

 

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Pécsi Egyházmegye ezzel a kivételes zenei ajándékkal, a különleges hangzásvilágú koreai kórus műsorával kívánt erőt és örömet az új tanévhez a Pécsi Tudományegyetemnek és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolának. A Massimo Choir magyar nyelven énekelte Kodály Zoltán Esti dal című művét, a pécsi székesegyház Mozart kórusával közösen pedig a bazilika orgonistája, Kovács Szilárd Ave Maria-ját adta elő.

 

Az idei tanévnyitó koncerten részt vett Berke Gyula professzor, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, Cziglányi Zsolt, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, valamint a két intézmény oktatói, munkatársai és hallgatói.

A tanévnyitó hangverseny a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Egyházmegye közötti kapcsolat erősítésével a zene nyelvén kívánt lelki útravalót adni a megkezdett akadémiai évhez. Kultúrák találkozásának lehetett tanúja a közönség, ahogyan a koreai és a nyugati hagyományból felcsendülő kórusművek az összetartozást, a mindannyiunk számára fontos közös értékeket jelenítették meg.

A múlt kincsein keresztül a jövő reménysége tárul elénk: ez a gondolat idén különös jelentőségű, hiszen a turisztikai fejlesztési projektek lezárulásával az ezeréves örökséget őrző egyházmegye életében is új, reményteli időszak kezdődik, amely a kulturális megújulást hordozza magában.

A hangversennyel a Pécsi Egyházmegye azt a kívánságot közvetítette, hogy a közösség ereje és a közös élmények adjanak erőt a tanulás és fejlődés útján: a középkori gyökerekkel büszkélkedő, közel 650 éves Pécsi Tudományegyetem életében és az 1746-ban alapított Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola újraindulásának 25. évfordulóján egyaránt.

Fotó: Loósz Róbert

Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria