Dióhéjban a keresztútjárásról

2019. április 12., péntek | 14:32

A liturgiában gyakran jelenítjük meg Jézus életét mintegy utánozva a szertartások során. Ennek egyik legkifejezőbb példája a keresztút.

A liturgikus szimbólumértelmezés gyakori módszere az imitáció. Az egyházi év során Urunk, Jézus Krisztus életét mintegy utánozva jelenítjük meg a szertartások cselekményében. A liturgia lelkiségi szempontja ezekben a helyzetekben a templomon kívüli folytatás: amit jelképesen megteszünk a szent cselekményben, azt aktualizáljuk a templomon kívül és szenteljük meg vele a teljes életterünket.

A liturgikus mintakövetés egyik legkifejezőbb megjelenése a keresztút. Két imitatív szempont egyesül a jelképes cselekményben: egyrészt követjük és lelkileg megpróbáljuk átélni a szenvedéstörténet tartalmát; másrészt eleinte az első, 14. századi jeruzsálemi ferences hagyományú népi ájtatosság eredeti alaktanához közelítő körülményeket próbáltak teremteni az eseményhez. Az Antonia-vár és a Kálvária-hegy közötti útszakaszt imitálták az első európai keresztutak, lehetőleg úgy, hogy hasonló domborzati viszonyok között haladjon a menet. Csak a 17. század elejétől vált szokássá az egyes állomások megnevezése. A megközelítésre jellemző, hogy az állomások között „Jézus hét esését” és egyéb, később nem említett eseményt is számontartottak.

A Krisztus-követésből fakadó természetfeletti találkozás és a feltámadásra való bűnbánati és érzelmi készület hagyománya mára az egyik legelterjedtebb népi jámborsággá vált. A ferences szerzetesek részéről a középkori lelkiségi háttérrel kezdeményezett rituális zarándoklatot a későbbi vezetett imafolyamat formájában ma leginkább a templombelsőben bonyolítják le, de gyakorivá vált a templom körüli keresztút, vagy az a megoldás is, hogy egy másik templom (kápolna) a menet kiinduló vagy végpontja.


Az egyik érdekes magyarországi helyszín a magyarpolányi Kálvária-domb, ami nem az általánosan elterjedt tizennégy állomás témáját mutatja be, hanem a fájdalmas rózsafüzér öt titkát dolgozza fel.

A keresztútjárás lelkiségének egyik célja, hogy egyesüljünk az önmagát értünk önként feláldozó és feltámadó Úr kezdeményező engedelmességével. Az egyes állomásokhoz kötődően több keresztúti népéneksorozat szövege is meghatóan ábrázolja a második isteni személy és az ember természetének közösségét, amely a keresztútjárásban egyesül a mi természetünkkel. Ez az egyesülés már nem imitáció, hanem harmónia.

2019. április 15-én, nagyhétfőn kerül sor a győri belváros új keresztútjának megáldására és átadására. Különleges összefogással, tizenkét művész közreműködésével készült el a kisplasztikából, grafikákból és festményekből alkotott, nagyjából ezer méteres távú, a Nagyboldogasszony-székesegyháztól kiinduló és az oda visszatérő zarándokút, melyet a stációkat kísérő elmélkedések elhangzása mellett egy órán belül lehet elvégezni.

Forrás: Maróti Gábor/Győri Egyházmegye

Illusztráció: Lebó Ferenc: Veronika kendőt nyújt Jézusnak (A győri keresztút hatodik stációja)

Fotók: Molnár György, Kirandulastippek.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle