Dvořák Stabat Matere hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok előadásában

Kultúra – 2018. február 19., hétfő | 9:51

Dvořák Stabat Mater című műve hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok előadásában Carlo Montanaro vezényletével február 21-én a Zeneakadémián.

Az est szólistái Váradi Zita szoprán, Vörös Szilvia mezzoszoprán, Brickner Szabolcs tenor és Kovács István basszus énekművészek lesznek, valamint közreműködik a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – közölte az együttes az MTI-vel.

Dvořák kislánya halála után kezdte megzenésíteni a Jacopone da Todinak tulajdonított Stabat Matert, a gyermeke keresztfájánál álló anya siralmát. A mű premierje Prágában volt 1880-ban, míg a Csehországon kívüli első bemutatót Joseph Pamby vezényelte 1883-ban Londonban. Az előadás sikere teremtette meg Dvořák angliai hírnevét és a későbbi nagy megrendelések alapját.

A zeneszerző a szöveget tíz tételre osztotta, teljes oratóriummá bővítve ezáltal a Stabat Matert. Nagy szerepet szánt a kórusnak, amely három kivételével mindegyik tételben szerepel. Dvořák dallamai kifejezésteliek, szinte kivétel nélkül vallásos töltetűek, feldolgozásuk ugyanakkor újszerű és változatos.

A zeneművet az 1960-as évektől szinte alig játszották. A Dvořák-életmű közelmúltbeli újrafelfedezése azonban a Stabat Matert is visszahelyezte az őt megillető helyre a kórusrepertoárban, és ma már Dvořák legjobb egyházzenei munkájának tartják.

Forrás: MTI

Fotó: Imgur.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria