Dvořák Stabat Matere hangzik el november 1-jén a Müpában

Kultúra – 2017. október 25., szerda | 14:44

Dvořák ritkán hallható Stabat Matere szólal meg Riccardo Frizza vezényletével november 1-jén, mindenszentek ünnepén a budapesti Művészetek Palotájában.

Az esten közreműködik Anasztazja Segoljeva szoprán, Vörös Szilvia mezzoszoprán, Paolo Fanale tenor, Liang Li basszus, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) – közölte a Müpa az MTI-vel.

Mint felidézték, Dvořák élete első egyházzenei művét, a kereszt tövében fia kínhalálával szembesülő „fájdalmas Anya” szenvedését ábrázoló Stabat Matert nem hivatalos megrendelésre vagy elvont művészi igénynek engedelmeskedve írta, hanem saját legszemélyesebb gyötrelmének kifejezéseként, miután 1876-ban eltemette lányát, Josefát. A mű kidolgozását és hangszerelését más munkák miatt félbe kellett hagynia, és az alkotás befejezéséhez csak akkor tért vissza, amikor újabb csapás érte, két másik gyermekét is elvesztette. A tíz tételből álló Stabat Mater nagy erejű, drámai és tragikus alkotás.

A Magyar Rádió Zenei Együtteseit vezénylő karmestert, Riccardo Frizzát a New York-i Metropolitan Opera közvetítéseiből ismerheti a Müpa közönsége, valamint ő dirigálta Bellini A puritánok című operáját idén májusban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Forrás: MTI

Fotó: Classictic.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria