Egyetemisták szakácskönyve

Kultúra – 2018. június 17., vasárnap | 11:01

A Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség gondozásában most megjelent „Egyetemisták szakácskönyve” egy különleges gyűjtemény. A kötetben szereplő receptek elkészítése nem bonyolult, nem kíván nagy előképzettséget, mégis nagy sikert arathatunk vele akár baráti körben, akár másutt.

Napjainkban a könyvesboltok polcait elárasztják a receptgyűjtemények. Egyesek teljes gasztronómiai palettával szolgálnak, mások főzőiskolával színesítik a kínálatot, megint mások csak tematikusan, egy-egy ételcsaládot dolgoznak fel, esetleg egy nemzet konyháját ismertetik. A Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség gondozásában most megjelent Egyetemisták szakácskönyve egy különleges gyűjtemény. A benne található receptek sok éve jelennek meg a negyedévente kiadott Egyetemes című lapban. Szerzőjük, Zakar András nyugdíjas vegyészmérnök, aki a világot járva különös érdeklődéssel fordult a helyi gasztronómia felé. Tapasztalatait kreatívan átültette a hazai ízvilágba, így nemcsak családja élvezheti ezt az új hobbit, de az egyetemisták is kaphatnak belőle ötleteket, feldobhatják vele a menzai ételek egyhangúságát.

A receptek továbbfejlesztésének sincs akadálya, csak a fantázia szab határt. Az elkészítésük nem bonyolult, nem kíván nagy előképzettséget, mégis nagy sikert arathatunk vele akár baráti körben, akár ha a kollégiumban az otthonról hozott „hazai” már elfogyott.

A könyvben szereplő 101 receptet ételféleségenként csoportosítva találjuk. A levesek, egytálételek, húsfélék, saláták és krémek, tészták és édes sütemények mellett még szabad ég alatti sütés-főzéshez is kapunk ötleteket. A sort a karácsonyi édességek zárják.

A könyvet végiglapozgatva szinte kedvet kapunk, hogy az ételekből egyet-egyet azonnal kipróbáljunk. Így nekem mindjárt első lesz a tiszántúli pecsenye, ami nem túl bonyolult, kevés hozzávalót kell beszerezni, és még az elkészítési idő is igen rövid. A kiadványban szereplő egyszerű, színes grafikákat Damó István készítette.

Kiadja: Budapesti R. K. Egyetemi és Főiskolai Lelkészség, Budapest, 2018 Felelős kiadó: Pákozdi István

Egy recept a könyvből: Tiszántúli pecsenye

Négy szelet kicsontozott karajszeletet kiklopfolunk, megsózzuk, meghintjük kevés őrölt feketeborssal és 5 dkg vajon mindkét oldalukon egy-két perc alatt megsütjük. Közben kis tálkában alaposan összekeverünk egy dl tejfölt, egy dl vörösbort és egy kiskanál csípős mustárt. A hússzeleteket kivesszük a serpenyőből és a vajjal összeforraljuk a mártást. A húst visszatesszük a mártásba és már csak éppen összemelegítjük. Petrezselymes újkrumpli illik hozzá, és ne feledkezzünk el a friss zöldsalátáról se.

Egri Katalin/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria