Egyházmegyei programok a Múzeumok Éjszakáján

Kultúra – 2016. június 22., szerda | 14:31

Június 25-én, szombaton kerül sor a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos kulturális rendezvénysorozatra, amelyhez több egyházi gyűjtemény, múzeum, oktatási intézmény, templom is csatlakozik. Az egyházmegyei programok közül válogattunk.

Egri Főegyházmegye

Az egri Főegyházmegyei Könyvtárban 19 órától Pálos Zsófia tart előadást, amelynek során az érdeklődők a címerek világával ismerkedhetnek meg. 19.30-tól folyamatosan bibliai játékokat tartanak, a programot Laskay Andrea és Szász Zoltánné vezetik. Szintén 19.30-tól gyermekfoglalkozás keretében nyílik lehetőség az egri püspöki címerek megfestésére. 22 óráig tárlatvezetésekre is sor kerül Pálos Zsófia és dr. Löffler Erzsébet vezetésével.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum különleges programoknak ad otthont ezen az estén. „Hallgass” az érzékszerveidre, avagy a jó borválasztás titka címmel 18 és 19 óra között jelnyelven tolmácsolt borkóstolásra nyílik lehetőség, 20 órától a líceum dísztermének freskóit ismerhetik meg az érdeklődők, illetve a barokk kori cserépkályhákat is megtekinthetik. 21 órától az egri vár titkos föld alatti világába nyerhetnek betekintést mindazok, akik Kárpáti János régész vezetésére jelentkeznek.

Az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban két előadást hallgathatnak meg az érdeklődők: 19 órától Ludányi Gabriella Barkóczy Ferenc püspök és a Megyeháza, 21 órától pedig Bujdosné Pap Györgyi Eger város árvizei címmel tart előadást. A látogatók tárlatvezetéseken is részt vehetnek: 20 órától Este az egri érseki palotában, 22 és 23 órától pedig Éjjel az egri érseki palotában címmel kezdődnek vezetések a látogatóközpont szervezésében.  

A programokon való részvétel minden esetben  regisztrációhoz kötött!

A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény a Szent Erzsébet Házzal közös programok helyszíne lesz idén is. Kőtári barangolás, tárlatvezetés borkóstolással Domján József kiállításán, levendulaszedés és gyertyafényes tárlatvezetések szerepelnek a programok között.

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom éjszakai sétára invitálja a látogatókat, a Szent Bertalan Kincstár pedig kézműves foglalkozással és éjszakai kincsvadászattal várja a családokat.

18 órától a Szent Bertalan-templom Zsoltározó Kórusa ad koncertet a plébánia udvarán, amelyet a Pátzay János Katolikus Zeneiskola növendékeinek műsora követ majd.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban gyerekprogramokkal és általános tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, ezenkívül 19 órától Film és valóság címmel Török Csaba teológussal beszélget Gergely Endre a pápaválasztások rejtelmeiről, 20 órától a pilismaróti Szent Lőrinc Kamarakórus ad egyházzenei koncertet a Panorámateremben, 20.30-tól pedig nőkhöz kötődő egyházi kincseket mutatnak be a látogatóknak. A programok között különleges tárlatvezetések is szerepelnek, amelyek keretében sodronyzománcos és filigrános kelyheket mutatnak be, illetve különleges miseruhák is megtekinthetők lesznek.

Az esztergomi Keresztény Múzeum egész éjszakára megnyitja virágoskertjét a látogatók előtt, de számos szakmai programmal is várja a Múzeumok Éjszakája látogatóit. Így 19 és 20.45 órától Kontsek Ildikó, az intézmény vezetője tart tárlatvezetést Szakács Imre kiállításán, 20 órától pedig az Alistári Madonna CT-vizsgálataiba lehet bepillantást nyerni Sarkadi Nagy Emese vezetésével. 22 órától az Esztergomi Diákszínkör előadását tekinthetik meg a résztvevők.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának esztergomi Iohanneum épületében Őseink nyomában... címmel Türk Attila és Szöllősi Mátyás tart tárlatvezetést az orosz–magyar őstörténeti régészeti expedíciót bemutató kiállításon 18 és 19 óra között.

„Számozott dűlők” Szöveg Ritmus címmel Babiczky Tibor, Dés András, Ratkóczi Huba és Závada Péter estje lesz a kertben, illetve a rendezvények alatt régészeti játékra várják a családokat és érdeklődőket, melynek keretében egy igazi ásatáson is kipróbálhatják magukat.

Győri Egyházmegye

A győri káptalandombon található Szent László Látogatóközpont idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket. Az este folyamán csillagászati fotótárlat (Éder Iván) és fényképkiállítás (Fülöp Péter) nyílik, felidézik Boldog Apor Vilmos vértanú püspök életét, a székesegyházi orgona felfedezésére, kórushangversenyre és barokk tárlatvezetésre invitálják az érdeklődőket, illetve borkóstolásra is lehetőség nyílik.

A részletes program itt elérhető.

Nyíregyházi Egyházmegye

A Múzeumok Éjszakáján bemutatkozik a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának antikvaállománya, amely néhány hónapja a város települési értéktárába felvett nemzeti értékek közé tartozik. A tárlókban elhelyezést kapnak a legjelentősebb 16–18. századi kéziratok, díszített kottás-, liturgikus és egyéb biblikus könyvek is.

A program keretében a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény is bemutatja állandó kiállítását, amely jelenleg a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában, a Nyíregyházi Egyházmegye szecessziós épületében látogatható (Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 5.). A múzeum állandó kiállítása őrzi a 17–18. századi ikonokat, ikonosztáziontöredékeket, 16–17. századi liturgikus könyveket, ötvöstárgyakat, a templomi használatból kiemelt liturgikus öltözeteket, antimenzionokat és egyéb liturgikus textileket. A program egész ideje alatt az ikonfestészet és a restaurálás iránt érdeklődők számára a gyűjtemény munkatársa, Seres Tamás festő- és restaurátorművész tart előadást.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára 16 órától 24 óráig, a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény 16 órától éjjel 1 óráig fogadja a látogatókat.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

A Kecskeméti Arborétum területén található Mária-kápolnában 21 órakor a Laus Deo Együttes zenél.

A 121. Számú Dr. Vetéssy Géza Cserkészcsapat a Kecskeméti Református Gimnáziumban várja mindazokat, akik a cserkészet iránt érdeklődnek.

A görögkeleti templom és ikonmúzeum ezen az estén 18 és 23 óra között várja a látogatókat.

A kecskeméti Barátok templomának (Szent Miklós-templom) udvarán 18 órakor bemutatják Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Az irgalmasság útján című kötetét. 19 órakor a ferences templom orgonájának bemutatóját tartják, majd táncház következik a Jászok Együttessel.

A részletes kecskeméti program elérhető itt.

Pannonhalmi Területi Apátság

Az érdeklődők a „kurátorok éjszakáján” járhatják végig a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-évi időszaki tárlatait. Kizárólag ebből az alkalomból, június 25-én nyílik lehetőség arra, hogy a két helyszínt egy estén, ingyenesen látogassák meg.

A Pannonhalmi Apátsági Múzeumban nemrég megnyílt Szent Márton és Pannónia című kiállítás páratlan régészeti leleteket és számos aranytárgyat, köztük a nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató gyűjtemény. A tárlat Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségben történő elterjedésébe. Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit.

A 18 és 20 óra között rendhagyó tárlatvezetéssel egybekötött látogatást Vida Tivadar vezeti, érdekes történetekkel, háttér-információkkal egészítve ki a lenyűgöző látványt.

19.30 és 21.30 órai kezdettel Virágvölgyi István tárlatvezetésén lehet részt venni a főapátság épületében az Osztás 10 × 10 című kiállításon. 10 kivételes ember, 10 kivételes történet – a fotókiállítás lenyűgöző közelségből mutatja be a valódi emberi értékeket, döntéseket, cselekedeteket, Szent Márton emléke előtt tisztelegve születése 1700. évfordulóján. A kiállításon egy kiterjesztett valóságot (augmented reality) használó okostelefonos alkalmazáson keresztül érhetők el a pannonhalmi bencés gimnazisták által a fotósorozatok portréalanyaival készített háttérinterjúk.

Pécsi Egyházmegye

A Múzeumok Éjszakáján a pécsi püspökség is megnyitja kapuit. A Dóm Kőtár 20 és 24 óra között várja  a látogatókat, akik bepillantást nyerhetnek a román kori székesegyházba: Magyarországon egyedülálló középkori leletanyagot tekinthetnek meg. A kőfaragványok bemutatását – a múzeumok ünnepéhez kapcsolódóan – a korszakhoz kötődő szakrális zene és vetítés kíséri.

A KincsTárban látható egyháztörténeti kiállítást 20, 21, 22 és 23 órakor induló idegenvezetés keretében tekinthetik meg a vendégek. 

Belépőjegy 1000 Ft/fő áron váltható a program alatt a KincsTár vagy a Székesegyház infópontján. A KincsTár tárlatvezetése a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött, az infóponton lévő regisztrációs ívre kell feliratkozni.

Szeged-Csanádi Egyházmegye

A szegedi Fogadalmi templomban 21 és 22.30 órától filmvetítéssel és orgonabemutatóval várják a látogatókat a karzaton és a próbateremben. A székesegyház mintegy kilencezer sípos orgonájáról Nagy Péter kántor tart ismertetőt.

Belépők – a korlátozott létszám miatt (25 fő) – előre igényelhetők 19 óra és 20.30 között a Fogadalmi templom Somogyi utcai bejáratánál. A programon való részvétel ingyenes.

19–24 óráig a dóm látogatóközpontja különleges hangulatú éjszakai toronylátogatásra hívja az érdeklődőket. Bejárat a Somogyi utca felőli oldalon.

Belépődíj: 800 Ft/fő (egységesen)

Székesfehérvári Egyházmegye

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum programjai idén az Árpád-házi szentekhez kapcsolódnak. A kulturális események között szerepel az elsősorban családokat megszólító Árpádok útvesztőiben műtárgykereső játék, iPades kvíz Árpád-házi hírességekről, tárlatvezetés A szentek titka kiállításon, illetve a Vox Alba együttes koncertje.

Veszprémi Főegyházmegye

A veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ szervezésében éjszakai tárlatjárat, sötétben világító buborék, csillagászati bemutató, koncert, miseborkóstoló, valamint az érseki palota alatti borospince látogatása várja az érdeklődőket. 19 órától Bárány Zsuzsa és Csaba Ágnes hegedűművészek koncertje hangzik el, majd 22 órától Ladányi Tamás asztrofotográfus „hozza közelebb” a csillagokat.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben tárlatvezetést tartanak 18 órától a Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállításon. 

Az érseki palotában 15.25-től IV. Károly és Zita királyné koronázásának filmfelvételeit tekinthetik meg az érdeklődők, amelyet 16 órától Maczó Ferenc történész előadása követ Az utolsó magyar uralkodókoronázás címmel. 17 órától a Magyar Honvédség Légierő Zenekara ad koncertet Katona János alezredes vezénylésével. 18 órától tárlatvezetésen lehet részt venni a Boldog IV. Károly apostoli király és Zita királyné emlékezete című kiállításon.

Szintén 18 órától tárlatvezetés lesz a Szent György- és a Gizella-kápolnában.

A Szent Imre piarista és helyőrségi templomban látható A freskós Gelence című kiállítás 10–23 óráig látogatható.

A gyűjtemény és műemlék épületei 10 órától 23 óráig látogathatók.

Szerzetesi  program

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Budapest, Korona tér 1.) a Szerzetesek asztalánál című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan várják programok az érdeklődőket  14 órától éjfélig.

14 és 20 óra között rendezik meg a szerzetesek vásárát, ahol a látogatók bencés, ferences, ciszterci testvérekkel és nővérekkel beszélgethetnek a megszentelt életről. De aki nemcsak lelki megtisztulásra és felüdülésre vágyik, az megvásárolhatja a különböző rendek műhelyeiben készült kézműves termékeket is.

14–21 óráig kézműves és gasztronómiai foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, akik többek között megismerkedhetnek azokkal a szerzetesrendekkel, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében. Kicsik és nagyok kipróbálhatják a gyertyadíszítést és a gyógyteák csomagolását. Képrejtvény játékok segítségével ismerhetik meg a szerzetesek viseleteit, rendházait és a műhelyeikben készülő portékákat. Miközben a látogatók megformázzák és kisütik rozscipóikat, az is kiderül, hogyan előzték meg a szerzetesek a középkori bizserkórt.

18 órakor kezdődik  A mi arcaink című riportkötet bemutatója. A kötetet bemutatja és a beszélgetést vezeti: Rubovszky Rita, a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott Patrona Hungariae Iskolaközpont főigazgatója. Beszélgetőpartnerek: Meskó Zsolt, az Auditórium Hungaricum főszerkesztője, Mészáros Anett, a szerzetesek.hu és annak Facebook-oldalának szerkesztője, Molnár Lehel piarista szerzetes, az interjúkötet egyik vallomást tevője, valamint Ulrik M. Monika nővér, a megszentelt élet éve koordinátora.

Hogy ezen az estén ne csak a szellemet táplálják, zirci szerzetesek söreivel, hűsítő fröccsökkel, finom falatokkal és további meglepetésekkel várnak minden kedves látogatót.

Kiállítók: Boldogasszony Iskolanővérek – Boldogasszony Konyhája, Zirci Apátsági Serfőzde – apátsági sörök, Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont – likőrök, szappanok, Boldogasszony Iskolanővérek Mátra-alja Misszió – praktikus használati tárgyak, Pannonhalmi Főapátság – Benedictinus apátsági termékek(csokikóstoltatás  15 és 19  órakor), Páter Sajt – sajtok, balzsamecetek, snackek, Aqua Nova Kft. - Deák Szóda – szóda, fröccsök.

Fotó: Mng.hu; Kecskemét.hu; Bencés.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria