Egykori kápolna falára bukkanhattak az Erzsébet hídnál

Kultúra – 2019. január 31., csütörtök | 12:41

Vélhetően a Szent Mihály-kápolna néven ismert egykori épület egy újabb részét találták meg a Főtáv földmunkálatai közben az Erzsébet híd pesti lehajtójánál. A budai oldalon korábban egy pincerendszerre bukkantak – mondta el a feltárást vezető régész január 30-án az InfoRádiónak.

Ahogy a pesti, úgy a budai oldal is folyamatosan lakott a római kortól kezdve – nyilatkozott Szolnoki Tamás, a Budapesti Történeti Múzeum régésze. Mindkét városrészben kerülnek elő – döntően 18–19. századi – falazatok. Amikor ezeket építették, átvágták a korábbi, közép- vagy török kori építményeket – tette hozzá.

Az Erzsébet híd budai lehajtójánál olyan újkori pincékre leltek, melyek előkerülése mind a beruházó, mind a szakértők számára meglepetés volt – hangsúlyozta a régész. Kerámiaedényeket, fémtárgyakat és üvegleleteket is találtak, melyek a mindennapi élet használati tárgyai voltak. Szolnoki Tamás elmondta: a leletek a Budapesti Történeti Múzeumba kerültek, ott restaurálják őket.

A pesti oldalon még csak most kezdődtek el a földmunkák, így még sok tárgy kerülhet elő az ásatás során – tette hozzá a szakértő, aki szerint a terep izgalmas, hiszen a 18–19., majd a 20. században is ráépítettek a területen álló korábbi épületekre.

Feltehetőleg a Szent Mihály-kápolnaként ismert épületegyüttes falát találták meg. „Ezt pontosan még nem tudjuk tisztázni, csak valószínűsíteni tudjuk” – fogalmazott Szolnoki Tamás, és kiemelte: ez egy olyan középkori épület, amelyet az 1300-as évektől kezdve a híd megépítéséig használtak.

Forrás: Domanits András/Infostart/InfoRádió

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria