Elhunyt Hatzack-Lukácsovits Magda festőművész

Kultúra – 2017. május 10., szerda | 10:31

Többéves, türelemmel viselt betegség után, 84 éves korában, május 7-én elhunyt Hatzack-Lukácsovits Magda festőművész. Számos templomi festményt készített erdélyi falvakban és városokban.

Jakab Gábor 2014-es laudációjában így írt róla: „festőművészként gyújtott maga körül már nagyon fiatalon tüzet, amelynek a lángjánál évtizedek óta mesélhetnek egymásnak a művészete iránt érdeklődő emberek. A maga kikeverte üde színekkel olyan alakokat és jeleneteket festett meg a vásznon, meg különféle nagyságú és stílusú templomokban, a falakon, amelyek mindenki által jól érthető üzenetet közvetítenek a szép szerelmeseinek.”

Márton Áron gyulafehérvári püspök (részlet, olaj/lenvászon, csíkszentdomokosi plébánia, 1989)

Hatzack-Lukácsovits Magda élete és munkássága a hit szolgálatában állt. Az őt jól ismerő és nagyra értékelő Jakab Gábor szerint „a különféle művek és alkotások mögött mint inspiráló és ihletet adó erő tettenérhető, legyen az templomi freskó, oltártérrendezés, arckép vagy liturgikus ruha, az nem más, mint nagyon világos keresztény világszemlélete, mély istenhite, humánuma, egyháza iránti hűsége, nem utolsósorban pedig az erdélyi szülőföldnek és embereinek a szeretete.”

Művei közül 1951 és 2010 között készült templomi festményei erdélyi falvakban és városokban láthatóak: Nagykárolyban, Csomaközben, Szatmárnémetiben, Kaplonyban, Désen, Mócson, Kolozsban, Gyergyószentmiklóson, Futásfalván, Esztelneken, Szászrégenben, Csíkszentdomokoson, Gyimesbükkön, Nyárádtőn, Székelyudvarhelyen és Arad-Gájon. Németországba költözve is folytatta egyházi liturgikus jellegű munkáját: e művei Ingolstadtban és Bad Tölzben láthatóak.

A csomaközi templom mennyezetfestménye (1960)

Május 12-én, pénteken rózsafüzért imádkoznak érte a türkheimi (Bajorország) kapucinus templomban; május 13-án, szombaton a plébániatemplomban bemutatott gyászmise után a helybéli temetőben helyezik örök nyugalomra.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria