Építőipari nívódíjasok között az Egek Királynéja budapesti főplébánia

Kultúra – 2016. december 14., szerda | 10:50

December 9-én Budapesten, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró ünnepségén kihirdették az Építőipari Nívódíj és a Lechner Ödön-díj idei nyerteseit.

A pályázati felhívást az ÉVOSZ további nyolc szervezettel együtt összesen nyolc kategóriában hirdette meg.

A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló bírálóbizottság összesen tizennégy építményt részesített Építőipari Nívódíjban, egy részére pedig elismerő oklevelet adott ki.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:
– az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
– a kivitelezés műszaki-technikai színvonala, szakszerűsége, 
– a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége,
– a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők – közötti együttműködés.

Az Építőipari Nívódíjat a tanúsítvány mellett a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg. A táblák ünnepélyes felavatására 2017 tavaszán kerülhet sor.

A pénteki ünnepélyes évzárón a Lechner Ödön-díj, illetve a további építészeti díjak idei nyerteseit is kihirdették.

A 2016. évi építőipari nívódíjasok között egyházi épületeket tervező cégek is szerepelnek, így elismerésben részesült a Szombathelyi Egyházmegye megbízásából a Mátis és Egri Tervező Kft. által tervezett Brenner János Általános Iskola és Gimnázium. 

„A Szombathelyen megvalósult általános iskola és gimnázium épületegyüttes az egyik legkorszerűbb hazai oktatási létesítmény, amely a tervezett határidőn belül, igényesen, a közreműködő partnerek kiváló együttműködésével valósult meg. A Brenner János vértanú katolikus papról elnevezett iskola és gimnázium a katolikus egyházmegye telkén részben a volt noviciátusépület helyén épült, de a használatba bevonták a volt kollégiumi épületet is. Itt a szaktantermek és az igazgatási helyiségek kaptak helyet. Az új részben a mai kornak mindenben megfelelő informatikai berendezéssel felszerelt huszonnégy tanterem és egy többfunkciós tornaterem létesült. A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az iskola és közösségi terei mindenki számára – különös tekintettel a mozgásukban korlátozottakra – egyformán megközelíthetők és használhatók legyenek. A külsejében is hangsúlyos, nagy kiterjedésű épület jól illeszkedik a városi szövetbe” – olvasható az épület leírása.

A budapesti Egek Királynéja római katolikus főplébánia épületét is nívódíjban részesítették, amelyet az újpesti önkormányzat megbízásából újítottak fel. A 4 Plusz Építész Stúdió Kft. tervei alapján megvalósult projekttel kapcsolatban a díjátadón elhangzott: „Újpest átfogó főtér-megújítási programjának részeként megújult a főplébánia is. Az újpesti plébánia korszerű, mai igényeknek megfelelő funkcióinak kialakítására átadott 19. századi épület teljes felújítását, átalakítását az önkormányzat vállalta magára. A felújítás és a főplébánia kialakítása során a meglévő épület értékeinek megőrzését, kibontását, az építészeti kiegészítések szempontjából egységes, modern, de mégis illeszkedő szemlélettel oldották meg. A két udvari szárnyat egy új, kétszintes keresztszárnnyal kötötték össze. Az eredetileg U alakú elrendezés így zárt beépítésűvé vált, közrezárva egy átriumudvart. A zártság helyett azonban a kertek felé teljes felületen megnyitották a földszintet, a látvány a bejárattól a hátsókert végéig érvényesül. Az új, összekötő szárnyak az épület eredeti struktúrájában »új hangot ütnek meg«. Fehér, szálkötésű cementlapokkal burkolt felületű épülettömegek, melyek meghatározó eleme az árnyékoló szerkezetek azsúrozott hatású pávamintás népi motívuma. Kapcsolat hagyomány és fejlődés, új és régi között. A pávák alkotta szív utalás az evangélium üzenetére.”

A díjazottak teljes listája elérhető ITT.

Forrás és fotó: Magyarépítők.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria