Feltárulnak a pécsi püspöki sírok titkai

Kultúra – 2018. április 6., péntek | 15:18

Április 12-én szentmisével és különleges idegenvezetéssel emlékezik elhunyt püspökeire a Pécsi Egyházmegye.

1994. április 12-én hunyt el Cserháti József megyéspüspök, aki 1964-től volt a Pécsi Egyházmegye főpásztora. Egyházi vezetőként nagy felelősség hárult rá abban a korban, amelyet ő maga a magyar egyháztörténet legsötétebb időszakának nevezett.

Cserháti József püspök halálának évfordulóján szentmisén emlékeznek meg minden évben a Pécsi Egyházmegye valamennyi elhunyt püspökéről, amelyet Udvardy György megyéspüspök hagyományosan a székesegyház román kori altemplomában mutat be.

A pécsi püspökség turisztikával foglalkozó munkatársai az emléknapon tematikus idegenvezetést tartanak az érdeklődőknek, amelynek során az egyházmegye korábbi püspökeinek síremlékeinél idézik fel a főpásztorok életútját. A program a szentmise előtt, 16.30-kor kezdődik. A nagyjából 70 perces séta során a székesegyház kápolnái után az altemplomban Janus Pannonius és Dulánszky Nándor síremlékét ismerhetik meg a résztvevők, majd lemehetnek a számos további püspök sírját rejtő kriptába, amely az év többi napján nem látogatható. A programra regisztrálni ITT lehet.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria